Alevi örgütleri, Sivas hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın Erdoğan tarafından affedilmesini protesto edecek

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü Madımak Oteli’nin yakılması sonucu 37 insanın ölümüyle son bulan olaylardan dolayı hüküm giyen Kılıç’ın cezasının Erdoğan tarafından kaldırılmasına Alevi dernekleri tepki gösterecek

Ahmet Turan Kılıç'ın (sağda) cezası Erdoğan'ın imzasıyla kaldırıldı / Fotoğraf:AA

Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’a gelenlerin kaldığı Madımak Oteli, 2 Temmuz 1993'te Aziz Nesin’in dinle alakalı açıklamalarını gerekçe gösteren kalabalık bir grup tarafından kuşatılmış, grupta bulunan kişilerce başlatılan yangın sonucu 35 kişi otelde yaşamını yitirmişti.

2 göstericinin öldüğü olaylar, toplamda 37 kişinin yaşamına mal oldu.

2 Temmuz 1993' yaşanan ve tarihe “Sivas Katliamı” olarak geçen olayların ardından saldırının sorumlusu olduğu iddiasıyla tutuklanarak yargılandığı davadan idama mahkum olanlar arasında olaylar sırasında 60 yaşında olan Ahmet Turan Kılıç da vardı.

İl Emniyet Müdürü’nün tanıklığı ve görüntü aleyhine delil gösterildi

Kılıç'ın dönemin Sivas İl Emniyet Müdürü Doğukan Öner ve 7 polisin tanıklığında olaylar sırasında kalabalığı kışkırtanlardan biri olduğu iddia edildi.

Ayrıca olay yerinde çekilen bir görüntüde kalabalık içinde Madımak Oteli’ne doğru elinde benzin bidonuyla yürürken görülen kişinin Kılıç olduğu öne sürüldü.

sivas katliamı.jpg
Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 35 kişi otelde ölmüştü. Göstericilerden iki kişinin de öldüğü olaylar 37 insanın hayatına mal olmuştu / Fotoğraf: Twittere

 

Olay yerinde bulunmadığını öne sürdü, idama mahkum oldu

Buna karşın Kılıç ise olaylara katılmadığını iddia ederek, olaylar sırasında orada olmadığını iddia eden tanıklar gösterdi.

Dava sonucunda Kılıç suçlu bulunarak idama mahkum oldu. İdam cezasının kaldırılması üzerine cezası ömür boyu hapse çevrildi.

Karar tartışmaya yol açtı

26 yıl cezaevinde bulunan Kılıç, "ilerleyen yaşı" ve "hastalığı" gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedildi.

Cezasının kaldırılması bir kesimi sevindirirken özellikle Alevi kamuoyunda ciddi tepkiye yol açtı.

Alevi dernekleri önümüzdeki cumartesi günü Ankara’da kararı protesto etmeye hazırlanıyor.

celal fırat.jpg
Celal Fırat / Independent Türkçe

 

“İnsana karşı işlenen suça af olmaz diyen Erdoğan değil miydi?”

Independent Türkçe’ye konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, Sivas Katliamı’nın Aleviler açısından hassas bir mesele olduğunu söyledi. 

Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Erdoğan sürekli insanlara karşı işlenen suçların devlet tarafından affedilemeyeceğini söylüyor. O zaman 35 insanın kanı elinde olan birini ne hakla affediyor? Sağlığını bahane ediyorlar. Cezaevinde olup hüküm almadığı halde ciddi sağlık sorunları olan yüzlerce insan hakkında işlem yapılmazken, cezası sabitlenmiş insanı serbest bırakıyorsun.

“Protestonun detayları çarşamba belli olacak”

Fırat, cumartesi günü Ankara’da yapılacak eyleme hangi derneklerin katılacağının ve ne şekilde yapılacağının çarşamba günü yapılacak koordinasyon toplantısı ile belli olacağını belirterek şunları kaydetti: 

Serbest bırakılan kişinin gazete manşetinde ‘Hoş geldin Ahmet Dede’ diye karşılanması bile tahrik edicidir. Elinde benzin bidonu olan birine söylenmesi doğru değildir. Yıldız hakkında karar mahkemelerce verilmiştir. Onu o zaman mahkum edenler de mi FETÖ’cü oluyor şimdi.Bizim bir tepkimizi de diğer siyasetçilere. Böyle önemli bir konuda söyleyecek birkaç cümle de olsa sözleri yok mu?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU