NYT'nin, "El Kaide lideri Rimi Yemen’de öldürüldü" iddiasına Trump'tan retweet'li destek

Donald Trump, cumartesi bir dizi retweet’le New York Times’ın El Kaide liderinin öldürüldüğü yönündeki iddiasını görünüşe göre doğruladı

Konuya dair resmi bir açıklama henüz gerçekleştirilmedi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, cumartesi Twitter’da yaptığı bir dizi retweet’le Yemen El Kaidesi olarak bilinen Arap Yarımadası El Kaidesi'nin lideri Kasım Rimi’nin öldürüldüğünü doğruladığı öne sürüldü. 

The New York Times, cuma ABD’li yetkililerin 41 yaşındaki Rimi’nin, ocak ayında Yemen’de gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırısında (İHA) öldürüldüğünü düşündüğünü aktarmıştı. Fakat Politico’nun aktardığına göre, Trump yönetimi resmi açıklama yapmadan önce Rimi’nin öldürüldüğünün doğrulanmasını bekliyor. 

Trump, Twitter hesabından her ne kadar kendisi doğrudan hava saldırısına dair yorum yapmasa da Rimi’nin ölümüne yönelik haberler üzerine düşüncelerini ifade eden iki hesabın gönderilerini retweet’ledi. 

 

twitter.jpg
(Twitter/@realDonaldTrump)

 

Politico’nun aktardığına göre bir Pentagon yetkilisi cumartesi, “Bu ABD Savunma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği bir operasyon değildi” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yemen El Kaidesi'nin de Rimi’nin öldürüldüğünü doğrulamadığı aktarıldı. Konuya dair CIA ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi de herhangi bir açıklama yapmadı.

The New York Times’ta Rukmini Callimachi, Eric Schmitt ve Julian Barnes imzalı yayımlanan haberde, Yemen El Kaidesi’nin ABD’ye ve Avrupa’ya saldırı girişimlerinde bulunduğu ve hala saldırı gerçekleştirmeyi düşündüğü ifade edildi. 

 

twitter2.png
(Twitter/@realDonaldTrump)

 

Öte yandan yerel medyanın aktardığına göre, ocak ayında gerçekleştirilen İHA saldırısında iki kişinin öldürüldüğü ifade edilse de öldürülenlerin kimlikleri belirtilmemişti.

Kasım Rimi daha önce ABD Büyükelçisi’ni öldürmeyi planladığı gerekçesiyle Yemen’de 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak hapisten kaçarak Yemen El Kaidesi’nin önemli isimlerinden biri haline geldi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kasım Rimi’nin ele geçirilmesine yarayacak bilgi için 5 milyon dolar (yaklaşık 30 milyon TL) ödül koymuştu. Daha sonra ABD çıkarlarına karşı pek çok komployla ilişkilendirilmesi nedeniyle ödül 10 milyon dolara (yaklaşık 60 milyon TL) çıkarılmıştı. 

NBC News’un aktardığına göreyse, Yemen’de 2014’ten bu yana iç savaş yaşanması nedeniyle El Kaide ve IŞİD kaostan yararlanarak ülkede nüfuzlarını genişletti.

 

Independent Türkçe, The New York Times, Politico, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU