Bilgisayar korsanlarının yeni gözdesi: Kobe Bryant fotoğrafları

Microsoft'un siber güvenlik uzmanları, bilgisayar korsanlarını "trajediden yararlanmakla" suçluyor

Los Angeles forması giyen Kobe Bryant, 2015 (AFP)

Bilgisayar korsanları, Kobe Bryant'ın indirilebilir fotoğraflarına kötü amaçlı yazılımlar gizleyerek efsanevi basketbolcunun ölümünden kâr elde etmeye çalışıyor.

Microsoft Security Intelligence araştırmacıları, Bryant'ın yer aldığı bir masaüstü fotoğrafının gizli bir yazılım içerdiğini keşfetti. Bu yazılım, kripto para madenciliği yapmak amacıyla kişinin bilgisayarını gizlice ele geçiriyor (Bu faaliyete "criptojacking" adı veriliyor ed.n.).

Cryptojacking solucanı diye adlandırılan virüs, siber suçluların bitcoin gibi kripto para birimlerini üretmek için kurbanın işlem gücünü kullanmasını sağlıyor.

Araştırmacılar, “Dünya bir NBA efsanesinin kaybının yasını tutarken, siber suçlular, beklendiği üzere, bu trajediden faydalanıyor” dedi.

Kobe Bryant duvar kağıdı gibi görünen ve kripto para betiği içeren kötü amaçlı bir HTML dosyası bulduk.

Siber saldırı yöntemlerine aşina olmayan kişiler için cryptojacking'i tespit etmek çok zor olabilir. Bu yüzden bilgisayar korsanlarının para kazanma yöntemleri arasında giderek popülerleşti.

Bu yöntemde genellikle kötü amaçlı bir dosya, bir resim veya video gibi meşru bir dosyanın içine gizleniyor ve daha sonra kişinin telefonunun veya bilgisayarının arka planında fark edilmeden saldırıyı gerçekleştiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kötü amaçlı yazılım bazı internet sitelerinde de bulunuyor; ziyaretçiler linke tıkladıkları anda cihazlarına bulaşıyor. Bu yazılım, genellikle bir cihazın kullandığı işlem gücü miktarında ani bir sıçrama olduğunda tespit edilebiliyor.

Artan eğilim, son aylarda birçok ünlünün yer aldığı görsellerde, çoğu zaman da masaüstüne veya akıllı telefona indirilebilecek duvar kağıtları biçiminde bulunuyor.

Cryptojacking yazılımı yakın zamanda müzisyen Taylor Swift ve aktris Scarlett Johansson'ın yüksek çözünürlüklü fotoğraflarında keşfedilmişti.

Siber güvenlik şirketi Sonicwall, 2019'un ilk yarısında (genellikle sosyal mühendislik yoluyla veya kötü amaçlı Bryant yazılımına benzer diğer çevrimiçi dolandırıcılıklarla gerçekleşen) 50 milyondan fazla cryptojacking saldırısı kaydetti.

Sonicwall, cryptojacking tekniklerinin de giderek değiştiğini ancak “siber suçlular için kazançlı bir seçenek olarak uygun” kalmaya devam ettiğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU