Emniyetten ‘bekçilerimiz okumuş’ açıklaması

Emniyet, yetki ve liyakatleri tartışılan bekçiler hakkında açıklama yaptı. Bekçilerin yüzde 15’inin yüksekokul, yüzde 20’sinin lisans, yüzde 0,15’nin yüksek lisans mezunu olduğu belirtilen açıklamada bekçilerin yüzde 3’ünün eğitim durumundan söz edilmedi

Fotoğraf: AA

Bekçilere kimlik sorma, üst arama ve zor kullanma yetkisi veren kanun teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından çarşı ve mahalle bekçileri yeniden tartışılmaya başlandı. Tartışmalar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Bekçiler hakkında yapılan haberlerde kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği ileri sürülen açıklamada bekçilere verilen eğitimler şöyle anlatıldı:

Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapacak olanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademi Başkanlığınca 3 ay süreyle üst düzey eğitime tabi tutulur ve bu eğitimi başarıyla sonlandıranlar görev yapacakları illere gönderilirler.

Gönderildikleri illerde de göreve başlamadan önce 2 ay süreyle uygulamalı eğitimden geçirilirler. Ayrıca göreve başladıktan sonra da belli periyotlarla hizmet içi eğitime tabi tutulmaya devam edilirler.

Açıklamada 596 bekçi kayıp

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında bekçilerin eğitim durumları da aktarıldı:

Teşkilatımız bünyesinde halen 21.292 Çarşı ve Mahalle Bekçisi görev yapmaktadır. Bunlardan 2016 yılından bugüne kadar alımı yapılan 19.706’sının; 12.001’i (%60,90) lise, 3.137’si (%15,91) yüksekokul, 3.943’ü (%20) lisans ve 29’u (%0,15) ise yüksek lisans mezunlarından oluşmaktadır.

Açıklamada verilen rakamlar toplandığında ise, yüzde 3,04 oranındaki 596 bekçinin eğitim durumu hakkında bir bilgi verilmediği dikkati çekti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU