Erdoğan: Göğsümü gere gere söylüyorum tarihimizin en hızlı afete müdahalesini yaptık, deprem için toplanan paralar yerine gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem vergilerinin nereye gittiğine ilişkin açıklama yapan Kılıçdaroğlu'na, "CHP'nin başkanı tarih cahilidir, Düzce depreminde ne olmuştur bilmez" sözleriyle yanıt verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan'ın gündeminin ilk sırasında merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki deprem vardı.

Cumhurbaşkanı halen hastanelerde 7'si yoğun bakımda 48 kişinin tedavisinin sürdüğünü söyledi, "Hayati tehlikesi olan depremzedemiz bulunmuyor" dedi.

Elazığ ve Malatya'nın dışında Diyarbakır, Maraş gibi çevre illerde de toplam 498 bina yıkıldığını belirten Erdoğan hem afete müdahale hakkında konuştu hem muhalefetin deprem vergilerinin nasıl değerlendirildiği ile ilgili soruları yanıtladı.

"CHP'nin başkanı tarih cahilidir"

Deprem bölgesinde AFAD, Jandarma, Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlar dahil 7 binin üzerinde personelin görev aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Göğsümü gere gere söylüyorum, tarihimizin en hızlı afete müdahalesini yaptık" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Deprem vergileri nereye gitti?" açıklamasına tepki gösteren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"CHP'nin başkanı tarih cahilidir. Düzce depreminde ne olmuştur bilmez. 'Nereye harcadınız?' diye soruyor. Git yerinde gör nereye harcadığımızı"

Elazığ ve Malatya'da 6 bin 400 konutun hızlı bir şekilde teslim edileceğini söyleyen Erdoğan, "Kimsenin bu ülkede depreme dayanıksız bina yapmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yeni yerleşim yerlerinin çürük zemine inşa edilmeyeceğini sözlerine ekledi.

"Kudüs kırmızı çizgimizdir"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün İsrail toprağı olmasını ve Batı Şeria'nın büyük bölümünün İsrail tarafından ilhakını öngören 'barış planına' tepki gösteren Erdoğan şöyle devam etti:

"Filistin'i yok edecek bu planı asla tanımıyoruz. Kudüs kırmızı çizgimizdir. İsrail kan döke döke bugünkü sınırlarına ulaştı"

İslam ülkelerine de tepki gösteren Erdoğan, "Başta Suudi Arabistan, sesin çıkmıyor sesin, ne zaman çıkacak? Umman, Abu Dabi... Alkış tutan eller haince atılan adımın hesabını nasıl verecek" ifadelerini kullandı.

Yüzyılın Anlaşması planının açıklandığı sırada Türk gazetecilere akreditasyon verilmemesine değinen Cumhurbaşkanı, "Hani sizde basın özgürlüğü vardı?" diye sordu.

"Kudüs'te Hristiyanların da hakkı var"

"Filistin halkının güvenliğini İsrail'e bırakmak, kuzuyu kurda teslim etmek demektir" diyen Erdoğan, İsrail'in Filistin'in son topraklarını işgal etmenin peşinde olduğunu vurguladı.

Hristiyan dünyasına da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hristiyan dünyasının da Kudüs'e sahip çıkması lazım. Kudüs'te Hristiyanların da hakkı var" şeklinde konuştu:

"Trump Hristiyan değil mi? Hristiyan dünyası eli bağlı kalmayacaktır. Sokaklarda masumları infaz eden bir terör devleti bizim gözümüzde hiçbir zaman muteber olamaz"

"Yeni göç dalgasına tahammülümüz yok"

İdlib'den Türkiye'ye doğru devam eden göç dalgasına da değinen Erdoğan, "Yeni göç dalgasına tahammülümüz yok" dedi.

"Orada ne işin var diyenler gitsin Adana Mutabakatı'nı okusun" diyen Cumhurbaşkanı, herhangi bir tehdit durumunda Türkiye'nin gerekeni yapacağını sözlerine ekledi. "Teröristleri sonuna kadar kovalayacağız" diyen Erdoğan, "Bu bazen YPG, PYD, DEAŞ olur hatta bazen FETÖ olur" dedi.

"Arap ülkeleri utanmadan Türkiye'yi eleştiriyor"

Son olarak Libya'da devam eden yönetim krizine değinen Erdoğan, "Darbeci general Hafter'in yanında yer alan Arap ülkeleri utanmadan Türkiye'yi eleştiriyor. Türkiye Libya'da meşruiyet sınırları dışında hiçbir adım atmamıştır. Türkiye meydanı Libya'da da darbecilere bırakmayacaktır" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU