Maduro "ABD harika bir ülke, Trump'tan fazlası" dedi, "Askeri müdahale olursa Vietnam'dan beter olur" uyarısı yaptı

Amerikan halkından destek isteyen Venezuela Devlet Başkanı Irak ve Libya’daki olayları da hatırlattı, ABD'nin doğal kaynakları sebebiyle Venezuela'yı işgal etmeye çalıştığını iddia etti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Nicolas Maduro’nun resmi Facebook hesabından İngilizce altyazılı, dört dakikalık İspanyolca bir video paylaşıldı. Amerikan halkına ilk doğrudan mesajında Venezuela lideri, Trump hükümetine engel olmaları çağrısında bulundu, ABD hükümetinin askeri maceraya atılmaması gerektiğini belirttti.

Herhangi bir müdahalenin geri tepeceğini ve yeni bir Vietnam felaketine neden olacağını söyleyen Nicolas Maduro, “Eğer ABD hükümeti bize müdahalede bulunmaya niyetlenirse, hayal edebileceğinizden, Vietnam’dan çok daha kötüsüyle karşılaşırlar” dedi. ABD'nin hamlesinin askeri bir macera, beyhude bir çaba olacağını öne sürdü.
 


Video, Venezuela Devlet Başkanı’nın “Trump, Kolombiya mafyasına beni öldürmeleri talimatını verdi” sözünün ardından yayınlandı. Maduro başkanlık için erken seçime gidilmesi talebini dün kesin bir dille reddetmişti. 

Nicolas Maduro ABD medyasını Trump yönetiminin Venezuela'ya müdahalesini desteklemek için “acımasız bir sahte görüntü kampanyası” yapmakla suçladı, “Bu kampanya, Donald Trump yönetimi tarafından Venezuela’daki darbeyi meşru kılmak adına belirlendi, finanse edildi ve aktif olarak desteklendi” diye konuştu. 

Maduro: ABD, Venezuela'yı Irak ve Libya'ya çevirmek istiyor

Maduro ABD’nin Irak’a müdahalede bulunmasına da gönderme yaptı, “'Venezuela ve Maduro, kitle imha silahlarına sahip' diyemezler, böyle bir şey uyduramazlar” dedi. Nicolas Maduro, Trump yönetiminin kendi ülkelerine saldırıda bulunmak için her gün yalan haber ürettiğini de belirtti. 

Maduro ABD’nin Venezuela’daki çıkarlarının doğal zenginlikleriyle ilgili olduğu iddiasını yineledi.

Venezuela'nın dünyanın en büyük onaylanmış petrol rezervi ve dördüncü en büyük doğalgaz rezervine sahip olduğunu belirten Nicolas Maduro "ABD eliti Irak ve Libya’da olduğu gibi Venezuela’da da ulusal mirasa el koymayı amaçlıyor" dedi:

“Hem doğal kaynaklarımız hem de enerji kaynaklarımız var. Harika kaynakların yer aldığı bir ülkeyiz. Gerçek bu ve bu durum neden Venezuela’ya karşı sürekli bir saldırı olduğunu açıklıyor. Bu yüzden vicdanlı olup birlik beraberlik içinde hareket etmemizi istiyorum.”

"ABD harika bir ülke"

Venezuela'nın dışarıdan müdahale olmadan, yaşananları kendi başlarına çözebileceklerini söyleyen Maduro kendisini “Amerikan tarihinin bir hayranı” olarak nitelendirdi ve ABD’nin harika bir ülke olduğunu söyledi. Maduro “ABD, Donald Trump’tan çok daha fazlasıdır” şeklinde konuştu. Amerikan halkından kendileriyle birlik olup ve vicdanlı olmalarını isteyen Maduro sosyal medyadan paylaşılan videosunu “Vietnam gibi bir savaştan kaçınmak için desteğinize ihtiyacım var, barış istiyorum, halkım için saygı bekliyorum, tarihi bir yol izleyeceğiz çünkü tarihte doğru yerde duruyoruz, sizlere teşekkür ediyorum" sözleriyle tamamladı.

Afganistan’dan sonra Amerikan tarihinin en uzun ikinci savaşı olan Vietnam’da, 58 binden fazla Amerikan askeri yaşamını yitirmişti. Savaşta 4 milyona yakın Vietnamlı da hayatını kaybetmişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU