Habertürk yazarı Sarıkaya: Vakıfların son üç yıldaki gelirleri üç kat arttı, giderleri sabit kaldı

Sarıkaya Kızılay’ın başka uygulamalardan ne kadar aktarıldığını açıklamaması durumunda toplum vicdanında ciddi sorun yaratacağını ifade etti

Fotoğraf: AA

Başkent Gaz’ın Ensar Vakfı’na aktarılmak üzere Kızılay’a yaptığı 8 milyon liralık tartışılmaya devam ediyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bağışın başka bir gerçeği ortaya çıkardığını ifade ederek,  “Uzatmadan söyleyeyim vakıfların son üç yıldaki gelirleri üç kat arttı, giderleri ise sabit kaldı, hatta biraz da azaldı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“2015 yılında vakıfların toplam geliri 15 milyar 498 milyon lira idi” hatırlatmasında bulunan Sarıkaya, “Bu dönemdeki giderleri ise 9 milyar 860 lira olarak kayda geçti. Aradaki fark alınırsa 5 milyar 638 milyon liralık gelirin kaldığı anlaşılır. Üç yıl sonra 2018 sonu itibarıyla bu vakıfların gelirleri 25 milyar 298 milyon liraya çıktı. Giderleri ise 9 milyar 256 milyon oldu. Bu kez aradaki fark ise 16 milyar 42 milyon lira” rakamlarını paylaştı.

Habertürk’teki yazısında “Son olay bir başka gerçeği, vergiden kaçınmanın yöntemini ortaya çıkarıyor” diyen Sarıkaya şöyle devam etti:

Geçmişte şirketler bunun için patron eşine ve çocuklarına kullanmaları için yeni otomobil veya minibüs tarzı binek araçları alırdı. Şimdi ise bundan kaçınmanın yolu olarak vakıflar bulunmuş. Aracı da Kızılay… İki gündür yazılıp çizilen konuşulanlara bakıyorum, şartlı bağışın Kızılay’a verilmiş bir hak olduğu ileri sürülüyor.

Kızılay’ın bir dernek olduğu hatırlatan Sarıkaya, “Kızılay bu şartı ancak kendi icraatları ve yatırım alanları içinde kullanabilir” diyerek şunları kaydetti:

Buna göre Kızılay’a bir kişi, “Kan bankası kurması şartıyla” veya “Kızılay Soda Fabrikası’nın geliştirilmesi şartıyla” diye kendi icra alanında kalan konularda bağışını yapabilir. Bir başka vakfa para aktarsın diye değil.
Şimdi diyeceksiniz ki Başkent Gaz’ın bunda sorumluluğu yok mu?
Tabii ki var, onunki ayrı bir durum…
Ancak kendisine bir öneride bulunmuş Kızılay yönetimi de bunu kabul edip uygulamaya sokmuş.
Eğer bugüne kadar başka uygulamalardan ne kadar aktarıldığı açıklanmaz ise toplum vicdanında ciddi sorun yaratır.
Tabii eğer Kızılay hepimizin ortak paydasıysa… 

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU