MEB 600 bin ek öğrenciye bilgisayar yazılımı ile yer bulacak

Gelecek eğitim yılında 9'uncu sınıflara normal mevcudun üzerinde yaklaşık 600 bin çocuğun daha başlayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, ‘Bununla ilgili modelleme yaptığımız bir bilgisayar yazılımı var’ dedi

Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Antalya’da katıldığı 19. Geleneksel Eğitim Sempozyumu sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelerek sohbet etti, soruları yanıtladı.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda değişiklik öngören yasa taslağının, teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra TBMM'ye geleceğini belirten Selçuk, "Bu konuda kararı Meclis verecek" dedi.

Bakan Selçuk, yasa tasarısı taslağında özel okullardan teminat istenmesi konusunun olup olmadığı sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

Bunlar bizim ilkesel olarak üzerinde durduğumuz, pratikte de hayata geçirmek istediğimiz konular. Ama hukuksal alt yapısı, yasadaki mevcut durum, ne şekilde dönüşecek, farklı senaryolarla bunu ortaya koyduk, teknik çalışmalar devam ediyor. Bu senaryolar ihtiyaçlar doğrultusunda Meclisimizin önüne gelecek.

‘Bu çocuklar sınavda ne yapacak’ diye bakmıyoruz

Sadece belli eğitim kurumlarının değil, tüm okulların tercih edileceği bir alt yapı kurmak istediklerini söyleyen Selçuk, 2020-2021 eğitim yılında yapılacak üniversite sınavları için ise şunları söyledi:

Yeni Ortaöğretim Tasarımı pilot olarak başlayacak. Bizim problemimiz şu anda o çocukların, sınavda hangi soruyla karşılaşacakları değil. Bizim problemimiz, bu çocuklarla ilgili senaryonun 2025'e kadar nasıl yönetileceği. Bu bütünsel bir şey. Buna, 'Çocuklar sınavda ne yapacak’ diye bakmıyoruz. Buna ilköğretimin, ortaöğretimin dünyayla uyumlu bir gelecek perspektifi içeren bir bakış acısıyla, bütünsel proje olarak bakıyoruz. Meseleyi sınava indirgersek o projenin gerçek değerini ya da hedefini biraz kaçırmış oluyoruz.

Mevcut artışı için çözüm havuzu var

Selçuk, "Gelecek yıl 9'uncu sınıflar için ek 600 bin kapasite yaratabilecek misiniz" sorusuna şu yanıtı verdi: 

Bizim işimiz çözüm üretmek. 9'uncu sınıflarımıza normal mevcudun üzerinde 600 bin çocuğumuz daha başlayacak. Hangi senaryolarla, hangi yöntemler, teknikler kullanılarak yapılacak bununla ilgili elimizde bir çözüm havuzu var. Bu havuzu genel bir havuz olarak görmüyoruz. İl il, ilçe ilçe her birine ayrı ayrı çalışıyoruz. Bunları nerede, nasıl çözeriz, bununla ilgili senaryo çalışması, modelleme yaptığımız bir bilgisayar yazılımı var. Elimizdeki bölgelerdeki öğretmen, öğrenci oranları, sınıf, sandalye, öğrenci için sıra ile ilgili çok fazla parametreyi eş zamanlı değerlendirip optimal çözümü ortaya koyuyor.

MEB yapay zeka kullanacak

Yeni müfredetlarda öğrenci ve öğretmenler için deprem konusunda eğitimler planlandığını aktaran Selçuk, MEB’in işlerini yapay zeka kullanarak yürütebilmesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı:

Dijital alt yapımızın, hizmetlerimizin ve hizmet standartlarımızın uluslararası nitelikte, makine öğrenmesi ve yapay zekaya dayalı olarak dönüştürülmesi, zamanın, ruhunun gerektirdiği bir hususiyet. Bundan 20 sene önce böyle bir şey yapılamazdı. Bunun için de bazı illerimizde pilot çalışmalar sürdürüyoruz. Bu pilot çalışmalar, MEB'in iş ve işlem süreçlerinin yapay zeka temelli yürütülebilmesi ve bazı karar destek sistemlerinin oluşturularak, politika çerçevesi ve önerileri geliştirmek amaçlı çalışmalar. Bundan öğrenme kalitesinin yükselmesinde, okulların denetiminde, öğretmen atamalarında ve bölgesel farklılıkların giderilmesi ile 'Hangi okullara, ne tür katkı sağlanabilinir' sorusunun veriye dayalı yönetilmesi alanlarında yararlanmak istiyoruz.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU