Sigara içmeyenlere fazladan izin tartışması

Bulgaristan’da muhafazakar ittifak, sigara içmeyen çalışanlar için iki gün fazladan ücretli izin talep etti

(Pikrepo)

Avrupa Birliği’nde en çok sigara içilen ve en düşük ortalama yaşam süresine sahip Bulgaristan'da sigara içmeyen yurttaşlara daha fazla tatil verilmesi önerildi.

Koalisyon hükümetinde yer alan muhafazakar ittifak Birleşik Vatanseverler, sigara içmeyen çalışanlar için iki gün fazladan ücretli izin talep etti.

İttifak bu uygulamayla ülkenin verimliliğinin artacağını iddia ediyor. Ancak EuroTopics’in yerel basından aktardığına göre öneriye medyadan tepkiler var.

“Verimsizliğin nedeni sigara içilmesi değil”

Bulgaristan merkezli köklü sendika gazetesi TRUD, çalışanların verimliliğini “masa başında” geçirdikleri süreye bağlamanın yanlış olacağını söyledi.

Çalışanların işini iyi yapmamasının sigara içmelerinden kaynaklanmadığını aktaran gazetede, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Verimlilik bir çalışanın günde yirmi, sekiz ya da iki sigara içmesine, görev alanında günde kaç saat geçirdiğine ya da ne sıklıkla tuvalet molası verdiğine bağlı değildir.”

Gazetede ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“En verimli şirketlerin, 7 saati doldurmadan işyerini terk etmenize izin vermeyen katı kuralları olan işletmeler olmadığı biliniyor. Hangi uygulamaların özel şirketler için daha iyi olduğuna, hangilerinin diğer çalışanlara ayrımcılık yaptığına karar vermek, siyasetçilerin görevi değil.”

“Facebook kullanmayanlara daha fazla tatil verilsin”

Bulgaristan’ın tamamen internete dayalı ilk medya kuruluşu News.bg’de de çalışanların sigara molalarında geçirdiği süreden daha fazlasını Facebook’ta harcadığı kaydedildi.

KNSB sendikasını geçen yıl hazırladığı verileri aktaran kuruluş konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Bulgarların yüzde 87'si, mesai saatlerinde ortalama 144 dakikayı sosyal medyada geçiriyor. Çalışma, bu faaliyetlerin bilhassa saat 13 ve 15 arasında zirve yaptığını gösteriyor. Milletvekillerinin hazırlattığı rapordan daha ayrıntılı olan bu çalışma nedeniyle önerimiz, çalışanların mesai saatlerinde sosyal medya kullanmadıkları takdirde, yeni iş yasasına göre 5 güne kadar ilave tatil yapabilmesi.”

En çok sigara tüketilen ülke Bulgaristan

EUROSTAT’ın yeni verilerine göre Avrupa’da en yüksek sigara içme oranı Bulgaristan’da görüldü. Ülkede her gün sigara içenlerin oranı yüzde 28,2 olarak kaydedildi.

 

Independent Türkçe, EuroTopics

DAHA FAZLA HABER OKU