Siverek’teki Zazaca kursuna katılanlar hem dil öğreniyor hem de Zazaca şarkı eşliğinde keyifli vakit geçiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Siverek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen Zazaca kursuna başvurular her geçen gün artıyor

Siverek Halk Eğitim Merkezi'nde Zazaca kursu devam ediyor / Fotoğraf: İHA

Kürtçe'nin Zazaca lehçesi özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişi tarafından konuşulduğu belirtiliyor.

Zazaca, Irak ve İran dahil dünyada yaklaşık 6-7 milyon kişi tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2008 raporunda kaybolmakta olan diller arasına aldığı Zazaca’ya son dönemlerde ilgi artıyor.

Özellikle Zazaca’nın yoğun konuşulduğu bölgelerdeki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinin resmi sitelerinden yapılan duyurularla Zazaca eğitim isteyenlerin kayıt yapabileceklerini belirtiyor. 

Kurs türkülerle eğlenceli hale getiriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Zazaca kurs açıldı.

Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü de 16 Ocak’ta Zazaca okuma yazma kursu için ilana çıktı.

 

Zazaca kurs başlıyor
Zazaca ders kitapları / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Zazaca’nın yoğun kullanıldığı Siverek ilçesinde kurslar bölge halkında ilgi görüyor. 

İlçenin Camikebir Mahallesi’ndeki ek binasında faaliyetlerini sürdüren ve ilk kursu dönemini geride bırakan Halk Eğitim Merkezi ikinci kurs dönemini de geride bırakmak üzere. 

A1 seviyesindeki derslerde kursiyerler, Zazaca yazma ve okumayı öğrenirken, ders ortalarında da Zazaca türkülerle kursu eğlenceli hale getiriyor.

“Zazaca’nın yanı sıra 7 farklı dilde kurslar veriliyor”

Independent Türkçe’ye konuşan Siverek Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut Kışlar, toplamda 120 saat süren ve 12 kişinin katılımıyla başlayan ilk Zazaca kursunun 25 Ekim 2019’da açıldığını söyledi.
Kışlar, yoğun talep nedeniyle 20 Aralık’ta ikinci bir kurs daha açtıklarını kaydetti.

Zazaca dersi veren eğitmenin Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu olduğunu belirten Kışlar, “Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 7 farklı dilde kurslar veriliyor. Zazaca’nın yanı sıra Arapça, Farsça, İngilizce, Almanca, işaret dili ve ilçede yaşayan Suriyeliler için Türkçe dersi veriyoruz” dedi.

 

Zazaca
Zazaca dersi Kürt Dili ve Edebiyatı mezunları tarafından veriliyor / Fotoğraf: İHA

 

Yönetmeliğe göre kurs açma yeter sayısına ulaşan taleplerin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri tarafından değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Kışlar, “Devletimiz böyle bir imkan sunmuş. Başvuran halk neyi talep ederse, bizler eğitmenini bulup o kursu açmak zorundayız. Zazaca kursu için önce birkaç kişi başvuruda bulundu. ‘Zaza’yız ama Zazaca okuma yazma bilmiyoruz’ dediler. Yeterli sayıya ulaşınca eğitmenini bulup kursu açtık” diye konuştu.

“Ana dilini konuşmak ve yaşatmak isteyen kursa gelsin”

Kursta ders veren eğitmen Firuze Demir ise Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen imkanın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Zazaca’nın kaybolmaya yüz tutmuş diller arasına girdiğini kaydeden Demir, “Bizde dilimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Bütün çocuklarımızı, gençlerimizi ve büyüklerimizi kursumuza bekliyoruz. Kendi ana dillerini konuşmak ve yaşatmak istiyorlarsa mutlaka kursa gelmeliler" ifadelerini kullandı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU