AİHM'nin TFF kararına hukukçu tepkisi: İdeal dünyada Tahkim Kurulu üyelerinin istifa etmeleri beklenir

Spor hukukçusu avukat Mert Yaşar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Türkiye Futbol Federasyonu ile ilgili kararını Independent Türkçe'ye yorumladı

Fotoğraf: AA

Trabzonspor'dan maaş ve primlerini tahsil edemediği gerekçesiyle 2008'de sözleşmesini tek taraflı feshederek ülkesi İngiltere'ye dönen Ömer Kerim Ali Rıza ile eski kulübü arasındaki ihtilaf, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Tahkim Kurulu ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.

AİHM'de noktalanan davada mahkeme, eski oyuncuya para cezası veren Tahkim Kurulu'nun bağımsız ve tarafsızlıktan uzak olduğu kararı çıktı.

TFF'nin para cezası verdiği Ali Rıza, 2010 yılında konuyu AİHM'ye taşımıştı. 

Ali Rıza dava dilekçesinde, Tahkim Kurulu'na üyelerin TFF tarafından atandığını TFF'nin de ağırlıklı olarak kulüp temsilcilerinden oluştuğunu belirterek bu haliyle "bağımsız ve tarafsız yargıdan söz edilemeyeceğini" iddia etti.

AİHM: Kurul üyeleri ant içmeden görev yapıyor

Ali Rıza'nın açtığı davayı karara bağlayan AİHM, oyuncuyu haklı bularak kulüp temsilcileri tarafından atanan Tahkim Kurulu üyelerinin görev sürelerinin önceden belirlenmediğini ve tarafsızlıkları konusunda hiçbir ant içmeden tayin edildiklerini vurguladı.

AİHM bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

"Kararlar yargı denetimine kapalı"

Kararda ayrıca TFF kararlarının yargı denetimine kapalı olduğuna dikkat çekildi ve Tahkim Kurulu'nun tarafsızlık ve bağımsızlığını sorgulamasının meşru olduğu sonucuna varıldı.

AİHM'ye göre devlet, Tahkim Kurulu'nun federasyon yönetimine karşı bağımsızlığını sağlayacak bir düzenlenme getirmeli.

 

Mert Yaşar - Independent Türkçe.jpg
Mert Yaşar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Spor hukukçusu Mert Yaşar: AİHM, TFF Tahkim Kurulu'nun şeklen bile bağımsız olmadığını tespit etti

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan spor hukukçusu avukat Mert Yaşar, "AİHM, bu kararla TFF Tahkim Kurulu’nun şeklen bile bağımsız ve tarafsız olmadığını tespit etti. Sorun, kurulda kimin,kimlerin olduğu değil. Sistematik bir sorun var" dedi.

"TFF, futbolun değil kulüplerin menfaatini düşünüyor"

AİHM'nin bu kararla TFF yönetim kurulunun futbolu değil futbol kulüplerinin menfaatini düşünerek hareket eden bir yapı olduğuna kanaat getirdiğini belirten Yaşar, "Zira genelde kulüplerin eski yöneticileri ve üyeleri TFF yönetim kurulunda görev alıyor. Bu kişilerin atadıkları kurulların da futboldan çok futbol kulüplerinin menfaatlerini kollamaları şaşırtmıyor. AİHM, TFF Tahkim Kurulu ile ilgili ciddi eleştirilerde bulundu" ifadelerini kullandı.

"TFF Tahkim Kurulu ile TFF yönetim kurulu arasında organik bağ var" diyen Yaşar, şunları söyledi:

Tahkim kurulunun kaderi, yönetim kuruluna bağlı. Yönetim kurulunun görevi bitince, tahkim kurulunun da görevi sona eriyor. Bu yakın ilişki, tahkim kurulunun bağımsızlığı ve tarafsızlığı hakkında ciddi şüphe doğuruyor. TFF'de Tahkim Kurulu üyelerini bağımsız ve tarafsız olmaya yönlendirecek bir yapı yok. Davranış kuralları yok. Bu üyeleri denetleyecek kimse yok. Bu üyeler kimseye hesap vermiyor. Tarafsızlıkları ve bağımsızlıkları sorgulanamıyor. Biri sorgulamaya kalksa, bu iddiayı değerlendirecek makam yok. TFF Tahkim Kurulu öyle yapılandırılmış ki, bu kurulun TFF yönetim kurulunun etkisinde olduğu, tahkim kuruluna dışarıdan rahatça müdahale edilebildiği izlenimi doğuyor. AİHM, bu kararı ile, TFF yönetim kurulunun ve TFF tahkim kurulunun yolsuz yapısına dikkat çekmiş oldu. Bu yapının acilen değiştirilmesi gerekiyor.

"Bu karar doğrudan kurulları etkilemez"

AİHM'nin verdiği kararın, mevcuttaki TFF ve kurullarına etki etmeyeceğini söyleyen Yaşar, "Görevleri devam edecek. Bununla birlikte bu durum TFF ve devlet için risk teşkil edecek. Yapı değişene kadar bu kurulun verdiği bütün kararlar için AİHM’ye başvurulabilir. AİHM, TFF Tahkim Kurulu’nun yapısını 'sistematik sorun' olarak kabul ettiği için, AİHM'ye yapılacak başvuruların kabul edilme olasılığı çok yüksek. Bu da, Türkiye devleti aleyhine ihlal kararları verilmesi ve her bir başvuru için binlerce euro tazminat sorumluluğu doğması demek" değerlendirmesinde bulundu.

Yaşar, AİHM kararıyla yöneticilere bir yaptırım uygulanmayacağını belirterek "TFF Tahkim Kurulu üyelerine dokunulamıyor. İdeal dünyada, AİHM’nin kararından sonra TFF Tahkim Kurulu üyelerinin istifa etmeleri beklenir ancak tamamı hukukçu olan bu üyelerde etik anlayışı hiç yok maalesef" şeklinde konuştu.

AİHM'nin önünde TFF Tahkim Kurulu ile ilgili başka başvuruların da olduğunu dile getiren Yaşar, bu başvuruların ortak noktasının Tahkim Kurulu'nun bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiasıyla yapıldığını ve emsal niteliği taşıyacak bu karar göz önüne alındığında, Türkiye devletinin AİHM önünde mahkum edilmeye devam edileceğini söyledi.

"Bu sebeple, acilen önlem alınması gerekiyor" diyerek kurulların yapısının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Yaşar, sözlerini şöyle noktaladı:

Türkiye’de spor tahkimi aslında tahkim değil. Dünyadaki benzerleri dikkate alınarak, bakanlıklardan, federasyonlardan bağımsız bir tahkim mahkemesi oluşturulması gerekiyor. Ayrıca bu tahkim mahkemesinin kararlarına karşı yargıya başvurma hakkı tanınmalı. TFF Tahkim Kurulu’nda görüldüğü gibi, denetimsiz güç, yolsuzluğa sebep veriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU