Analistler tartışıyor: Koronavirüs, Bitcoin'i etkiledi mi?

Bir dizi küresel kriz esnasında kripto paranın değeri neredeyse üç kat arttı. Ancak korelasyonun nedenselliğe bağlı olması gerekmez

(Pikrepo)

Henüz Şubat ayına bile girmemişken, 2020'nin başından beri yaşanan hadiseler 2019'un tamamından fazlaymış gibi hissettiriyor. Yeni on yılın başlangıcı, Donald Trump'ın İran'la girdiği tehlikeli III. Dünya Savaşı oyununa, Avustralya'da korkunç iklim tahminlerinin ortasındaki yangınlara, ABD'de başkanlık azil soruşturmasına, Afrika'da geniş bölgeleri harap eden çekirge istilalarına ve şimdi de Çin'den gelen ölümcül bir virüs salgınına sahne oldu.

Bazı kripto para analistleri ve tutkunları içinse küresel kriz ve jeopolitik kargaşa anları, Bitcoin'in fiyatındaki kötü şöhretli dalgalanmaları açıklama şansına dönüşüyor.

Olumsuz veya görünürde bağlantısız bir olayın kripto para değeriyle keyfi biçimde ilişkilendirildiği bu fenomen popüler bir internet jargonuna da ilham vermiş durumda.

"Bu, Bitcoin için iyi" teorisine göre, belirsizlik zamanlarında servetini korumak isteyen yatırımcılar merkezi olmayan varlıklara ve para birimlerine yöneliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin'in varlıklar için güvenli bir sığınak olduğu inanışına sadık kalanlar açısından, yılbaşından bu yana değerini neredeyse üç kat artıran Bitcoin'in 2020 kaosunda sıradışı bir fiyat performansı göstermesi tesadüf olmasa gerek.

Şimdi de Bitcoin fiyatı, küresel koronavirüs salgını korkusunun artışıyla doğrudan korelasyon içinde artıyor gibi görünüyor.

Bitcoin fiyatı Vuhan'ın 23 Ocak'ta karantinaya alınmasından sonra her gün arttı ve bir haftadan kısa sürede yaklaşık yüzde 10 değer kazandı. 9 bin dolar civarındaki değeriyle şu anda kasım ayından bu yana ulaştığı en yüksek seviyede işlem görüyor.

Diğer kripto paralar da benzer biçimde yükseldi. Ethereum (Ether), Ripple (XRP) ve Bitcoin Cash'in hepsi salgının başlangıcından bu yana önemli kazanımlar elde etti.

Online ticaret platformu eToro analistlerinden Simon Peters, "Geleneksel borsalarda yaşanan çalkantı sonrasında fiyatlar neredeyse üç ayın en yüksek seviyesine fırladı ve kripto paranın yatırım için olası bir güvenli sığınak olduğu görüşünü güçlendirdi" diyor.

Kripto paralar altında görülen reaksiyonu taklit ediyor gibi görünüyor. Altın, klasik bir güvenli sığınak. Koronavirüsün küresel yayılımına yönelik korkularla son günlerde onun da fiyatı arttı.

Ocak ayının başlarında ABD ile İran gerilimi arttığında ve ağustosta ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı tırmandığında da benzer sonuçlara varılmıştı.

Ancak bu tür olayların Bitcoin servetleriyle ilişkili olduğunu söyleyen teoriyi destekleyecek çok az çalışma mevcut. Piyasa hareketleri bunun yerine, kripto para sektöründeki (uygun düzenlemeler getirilmesi veya bir ülkenin kendi kripto parasını geliştirdiği söylentileri gibi) gelişmelerle ilişkili.

Fiyatlar ayrıca, balina olarak bilinen ve çok büyük miktarlarda Bitcoin'e sahip olan tüccarların isteklerine de bağlı.

Kripto para yazarı David Gerard, kripto para pazarının "içeriden öğrenenlerin ticaretiyle dolduğunu" ve bir dizi balinanın fiyatları manipüle etmek için "yıllardır dolap çevirdiğini" iddia ediyor.

Gerard, 2019'daki bir blog yazısında "Bitcoin fiyatı balinaların küçük oyuncuları mahvetmesi için bir oyun" demişti.

Bitcoin fiyatlarının bir şekilde organik olduğunu veya gerçek dünyadaki olayları takip ettiğini iddia eden kim varsa, sadece saçmalıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

http://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU