Radyoaktif maddelerin depolandığı malzemeler düşünülenden hızlı aşınıyor

Bilim insanı "Nükleer atıkları depolamak için yeni bir model geliştirmemiz gerekiyor" dedi

(Pikrepo)

Bilim insanları yüksek seviyeli nükleer atık depolama için kullanılan mevcut yöntemlerin "ciddi oranda" güvensiz olduğunu belirtti.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar nükleer silah üretiminden oluşacak radyoaktif atıkları depolamak için yapılan uzun vadeli planların sürdürülemez olduğunu ve radyoaktif maddelerin çevreye salınmasıyla sonuçlanacağını keşfetti.

Nature Materials adlı bilimsel yayında bulgularını detaylandıran araştırmacılar tehlikeli atıkları depolamak için kullanılan malzemelerin düşünüldüğünden çok daha hızlı aşındığını yazdı.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nin yönetici yardımcısı ve çalışmanın baş yazarı Şiaolei Guo "Bu, mevcut modellerin bu atığı güvenle saklamak için yeterli olmayabileceğini gösteriyor" dedi.

Araştırma, nükleer atığı depolamak için yeni bir model geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok ülkede, radyoaktivitesini on binlerce yıl sürdürebilen yüksek seviyeli nükleer atık için çöp alanları bulunmuyor.

Finlandiya uzun vadeli bir depolama alanı üzerinde çalışmaya başlarken ABD de atıkları için Nevada'da kalıcı bir alan düşünüyor.

Mevcut depolama çözümü atıkları metalik kaplara kapatıp yer altına gömmeden önce cam veya seramik oluşturmak için başka ürünlerle karıştırmayı içeriyor.

Zamanla nükleer atıkların kimyasında meydana gelen değişiklikler yüzünden cam ve seramik maddeler metal kutularda "ciddi" aşınmaya sebep oluyor.

Şiaolei, "Gerçek yaşam senaryosunda cam veya seramik atık biçimleri, paslanmaz çelik kutularla yakın temasta olacaktır" dedi.

Belirli koşullar altında paslanmaz çeliğin aşınması ciddi boyutlara ulaşacaktır. Çevreleyen maddeleri aşındırabilecek aşırı agresif bir ortam yaratır bu.

Çalışmanın yazarlarının önerdiği bir çözüme göre aşınmayı önlemek için metalle cam veya seramik arasına konacak uygun bir bariyer malzemesi geliştirilebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU