Soylu, HDP’li belediyenin depremzedelere gönderdiği yardımın neden geri çevrildiğini anlattı

Ergani Belediyesi'nin içinde gıda, çocuk bezi, ısıtıcı ve battaniye gibi ürünlerin olduğu kamyonlar kabul edilmemişti

Fotoğraf: AA

Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar geldi. Ancak bazı HDP'li belediyelerin yardımlarının geri çevrildiği iddiasını içeren açıklama tartışmalara sebep oldu.

Hürriyet’tten İsmail Saymaz’ın aktardığına göre tartışmaların odağındaki isim olan İçişleri Bakanı Soylu, HDP’li belediyelerinden yapılan yardımların tamamının geri çevrildiğinin doğru olmadığını söyledi.

"Sağlık ve güvenlik açısından geri çevirdik"

Yardımların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile organize edildiğini belirten Soylu, HDP’li Ergani Belediyesi’nin başkanlık ile bir koordinasyon sağlamadan yardım gönderdiğini belirtti. Soylu, “Kriz anında sağlık ve güvenlik açısından geri çevirdik. Buna karşın HDP’li Kars Belediyesi AFAD ile işbirliği yaptığı için yardımları kabul ettik” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı Kars’tan gelen yardımların AFAD ile organize bir şekilde gönderdiğini ve kabul edildiğini belirtti. HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de yardımları AFAD İl müdürlüğü ile birlikte topladıklarını ve Elazığ’a teslim ettiklerini belirtti.

HDP açıklaması

Ergani Belediyesi Eş Başkanı Meryem Yıldız, BirGün gazetesine yaptığı açıklamada yaşadıklarını şu ifadelerle anlatmıtşı:

Yardımlarımızı gerekirse AFAD ve Kızılay’a vereceğimizi söyledik. Gıdaların son kullanma tarihlerine bakalım, kontrollerini yapalım dedik, kabul etmediler. Gıdayı bir yere kadar kabul etmemiz mümkün ancak battaniye kadın ve çocuklar için gereken şeyler, ısıtıcılar ve battaniyeler vardı. Bunları almamaları mümkün değil. Bu karar tamamen siyasidir. Şu an yardım görülen bölgelere gidiyor, biz daha kırsal bölgelere yardımın gitmediğini ve oralara yardım götürmek için çabalıyoruz. Yardımlarımızı yapamadan Ergani’ye dönmek zorunda kaldık.

Yıldız'ın ardından HDP, konu hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

Elazığ’da meydana gelen deprem vicdan sahibi tüm yurttaşların aynı duyguda birleşmesini sağladı. Milyonlar, hayatlarını kaybedenlerin acılarını fark gözetmeksizin yüreğinde hissediyor.

Depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımları ise iktidar tarafından açıkça engellenmektedir. Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir.

Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir.

Partimizin, belediyelerimizin, il ve ilçe örgütlerimizin topladığı battaniye, çadır, kuru gıda gibi yardımların bulunduğu araçların yolu Emniyet güçlerince kesilmekte, kamyonlar geri gönderilmektedir. Şu saat itibariyle partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatı sebebiyle depremzedelere ulaştırılamamaktadır.

Bölgedeki yurttaşlar ise 2 gündür bölgede inceleme yapan heyetlerimize, yardım dağıtımının AKP il ve ilçe başkanlarının kontrolünde olduğunu, bu konuda tarafgir davranıldığını söylemektedir. Heyetlerimiz yardım ulaşmayan onlarca köy, binlerce insan olduğunu tespit etmiştir.

Bu tür doğal afetlerin ardından, hele de kış koşulları hüküm sürüyorsa, yardımların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu konunun önemi geçmiş deprem tecrübeleriyle de ortadadır.

Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, “bir elin verdiğini diğer el görmez” ilkesiyle dağıtıyoruz.

İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiç bir açıklaması yoktur ve olamaz.

Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçlarının önünde tutmaktadır.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU