Aksaray'da 9 Çinli koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı, Sağlık Bakanı'ndan açıklama geldi

Virüs şüphesi, Çinli turistin otobüste rahatsızlanmasıyla ortaya çıktı

Fotoğraf: İHA

 Aksaray’da korona virüsü şüphesiyle 9'u Çinli 12 kişi kontrol altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Aksaray ve Nevşehir Kapadokya bölgesine tur otobüsü ile gezmeye gelen Çinli turistlerin otobüsünde bir kişi aniden fenalaşarak baygınlık geçirdi.

Çinli turistin fenalaştığını ve aşırı ateşlendiğini gören tur otobüsünün şoförü hemen Sultanhanı ilçesine girerek durumu sağlık ekiplerine bildirdi.

Çok sayıda sağlık personeli koşa süre içerisinde fenalaşan turist ve beraberindeki 8 Çinli turisti ambulanslarla Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.

Tur operatörü ve şoför ile beraber toplam 12 kişi gözetim altına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koca: Tanı konan hasta yok

Sağlık Bakanı Koca, Aksaray'da bazı Çinli turistlerin koronavirüs şüphesiyle müşahede altında tutulmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koca şunları söyledi:

Şu ana kadar kesin koronavirüs tanısı alan hiçbir hastamız olmadı. Şüpheli  olan hastalarımız oldu. Denizli'de, Nevşehir'de, İzmir'de, Konya'da şüpheli vakalarımız olmuştu. Bu vakalarımızda ağırlıklı H1N1 pozitif olarak sonuçlandı. Dolayısıyla Aksaray dışında diğer illerde şüpheli olarak görülen vakalarımızın hiç birisinin koronavirüs olmadığını söylemek istiyorum. Çünkü onlardan çıkan sonuçlar daha çok H1N1 şeklinde oldu. Aksaray'daki olayda ise 9 kişilik kafileyle beraber aralarında tur operatörü ve şoförü olmak üzere 12 kişilik ama bu kişilerden biri ateş, bulantı ve ishal yakınmasıyla ve Çin'den ama Vuhan bölgesinden değil, bir hafta önce gelmesi arkadaşlarımızı şüphelendirdi.

Koca, özellikle bu süreçte bakanlık olarak çok şeffaf bir şekilde tüm sonuçları paylaştıklarını söylerken, "Birçok tevzirat yapılıyor. Bunlara inanılmaması, bizden bu anlamda net bir bilgi verilmedikçe inanılmamasının özellikle altını çiziyorum" dedi. 

Bakan Koca, 1-2 gün içerisinde testin sonucu çıktığında gerekli açıklamayı kamuoyuna yapacaklarını belirterek, "Toplam 12 kişi hasta değil. Sadece 1 Çinli vatandaşın ishal ve ateş yakınması var. Genel durumu kötü değil. Çin'den gelmesinden dolayı şüphe durumu söz konusu olunca rehber çerçevesinde takibi gerçekleştiriliyor" diye konuştu.   

Vali: Tedbir amaçlı gözlem altındalar, o haber doğru değil

Aksaray Valisi Ali Mantı da Pazartesi günü Sultanhanı ilçesinde Çin'den gelen 10 kişilik turist kafilesindeki bir turistin öksürük şikayetiyle sağlık ocağına başvurduğunu söyledi.

Vali Mantı, "Kafiledeki bir Çinli vatandaş öksürük şikayetiyle sağlık ocağına müracaat ediyor. Daha sonra 10 Çinli ve 2 Türk vatandaşı hep birlikte Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine müracaat ediyorlar. Hastanemizde tedbir amaçlı gözlem altına alınıyorlar. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Mantı, sosyal medyada yayılan, 'hastaneye kaldırılanların doğalgaz depolama tesisi çalışanları olduğu' iddiasını da yalanladı.

Vali Mantı, "Özellikle sosyal medyada yayılan BOTAŞ Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi sahasındaki işçilerin başına böyle bir iş geldiğiyle ilgili haberler gerçek dışıdır. Tuz gölü depolama sahasıyla herhangi bir alakası yok. Sadece 10 Çinli vatandaşı ve 2 Türk vatandaşı şu anda tedbir amaçlı gözlem altında" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü: Sonuçlar 24 saat içinde çıkacak

İl Sağlık Müdürü Kerim Yeşildağ da 12 kişiye yapılan müdahalenin sadece tedbir amaçlı bir uygulama olduğunu söyledi.

Yeşildağ, "Turistlerin geldiği yeri de dikkate aldığımızda biz tedbir amaçlı müşahede altına aldık. Bunlardan alınan akciğer filmleri normal. Tam kanları normal. Biz bunları 24 saat müşahede edeceğiz. Çünkü kanları aldık ve Bakanlığa gönderdik. Sonuçlar 24 saat içerisinde çıkacak. Çıktıktan sonra da biz bunları serbest bırakacağız. Sonuçların gelmesini bekliyoruz. Şu anda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

Koronavirüs hakkında

Çin'de yeni bir tür virüs ortaya çıktı.  Virüsün 11 milyon nüfuslu Vuhan kentindeki balık ve yabani hayvan satılan bir pazardan kaynaklandığı sanılıyor.

Birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse, Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başlandı.  Virüsün Çin'in doğu bölgelerinin yanı sıra Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Singapur, Vietnam ve Tayvan'a da yayıldığı biliniyor.

Koronavirüs, doktorların çok yakından bildiği ve korktuğu bir virüs ailesini temsil ediyor. Koronavirüs ya da corona virüsü adı verilen virüse yakalananlarda akut solunum yolu enfeksiyonu görülüyor.

Bu aileden türeyen diğer virüsler arasında SARS ve MERS de var. SARS, bulaştığı kişilerin yüzde 9'unun, MERS de yaklaşık yüzde 35'inin hayatını kaybetmesine yol açtı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU