İYİ Parti: Tunç Soyer'e saldırılarda asıl maksat FETÖ mahkumiyetinin intikamı

İYİ Partili Aytun Çıray, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer’in babası Nurettin Soyer'in MHP davasındaki rolünü değil, Fethullah Gülen'in mahkumiyetiyle sonuçlanan davadaki rolünü hatırlattı

1

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray - Fotoğraf: AA


CHP'nin İzmir adayı Tunç Soyer'in babası Nurettin Soyer 12 Eylül MHP davasının savcısı, aynı zamanda da Fethullah Gülen'i sanık sandalyesine oturtan ilk savcı.

Soyer’in adaylığı kesinleştikten sonra, hem İYİ Parti İzmir İl teşkilatından, hem MHP ve AK Parti’den gelen açıklamalar Nurettin Soyer’in MHP davasındaki rolü çerçevesinde şekillendi. Nurettin Soyer MHP davasında hazırladığı iddianame ve ardından gelen mahkumiyet kararları nedeniyle hedef tahtasına konuldu.

Her ne kadar İYİ Parti lideri Meral Akşener Alparslan Türkeş'in “Babadan oğula, oğuldan babaya suç geçmez” sözlerini hatırlatarak değerlendirse de, İzmir’de Tunç Soyer adı etrafındaki tartışmaların harareti düşmedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise tartışmaya Nurettin Soyer’in savcı koltuğunda oturduğu bir başka davayı hatırlatarak katıldı.

Çıray “Asıl maksat tarihin yükü adı altında tarihsel bir intikam almaktır: FETÖ'ye verilen yegane mahkumiyetin intikamı... Burada çok tuhaf olan husus, bu asıl niyetin, ülkücüler kullanılarak kamufle edilmesidir” dedi.

Çıray’ın açıklaması şöyle:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu işbirliği kapsamının içindedir. Dolayısı ile CHP’ye bırakılan bu ilin belediye başkan adayı Tunç Soyer’i destekleyerek kararımızın arkasında duracağız. Açıkça ifade etmeliyim ki; Sayın Tunç Soyer’e yapılan saldırıların gerçek nedeni babaları merhum Nurettin Soyer'in Fethullah Gülen'i ilk mahkûm eden yargıç olmasıdır. Soyer'e yapılan saldırılar arkasında FETÖ’cülerin intikam alma niyetleri vardır. Siyasiler bir defa daha FETÖ’cüler tarafından aldatılmaktadırlar. FETÖ’cü trollerin başlattığı bu kampanyaya alet olan siyasiler, bu örgüt tarafından kandırılanlar şimdi de cahiliye dönemi hukukundan medet mi umuyorlar? Kimse provokasyonlara gelmesin. Bu ayıptır.”


Aytun Çıray bu açıklamasıyla, Nurettin Soyer adı etrafındaki tartışmalarda, “Fethullah Gülen’i mahkum ettiren ilk savcı” kimliğini ilk kez bu denli net dillendiren isim oldu.

Zira Nurettin Soyer MHP davasındaki tavrı dışında, Fethullah Gülen aleyhine açtığı davayla da tanınıyor.
 

 

Nurettin Soyer, Gülen hakkında 33 sayfalık bir iddianame yazdı. 19 Ağustos 1971 tarihinde iddianamenin kabul edilmesinin ardından yargılama başladı. Fethullah Gülen de sanık sandalyesindeydi.

Davada Fethullah Gülen 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yargılama yapılırken TBMM af çıkarınca Gülen ceza almaktan kurtuldu. Ama yargılandığı dönemde 7 ay boyunca cezaevinde tutuklu kaldı. 

Tunç Soyer 15 Temmuz darbe girişiminin ardından verdiği bir röportajda, o günleri anlatırken babasının tehditler aldığını söylüyor. 

Gülen'in yargılandığı davanın hakimi Kaya Alpkartal'ın, duruşmalardan birinde, babasının üzerine yürüyerek yumruk attığını ve hakim Alpkartal'ın bunun için 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum olduğunu ifade ediyor. 

Davanın sürdüğü dönem Tunç Soyer ve kardeşi üzerinde de kötü etkiler bırakmış. Soyer bunu "Ben yatılı okuyordum ama kardeşim okula polis korumasında gidip geliyordu" sözleriyle ifade ediyor. 

Tunç Soyer, babası Nurettin Soyer'in, FETÖ'ye ilişkin tehdidi ilk gören isimlerden biri olduğunu söylüyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdiği röportajda "Babamın hukukçuluğunu ve ne kadar doğru bir adım atmış olduğunu bir kez daha idrak ettim. Ne mutlu bana ki böyle bir adamın oğlu olmuşum" diyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU