NBA efsanesi Kobe Bryant helikopter kazasında yaşamını yitirdi

20 yılı aşkın kariyerinde ismini NBA tarihine altın harflerle yazdıran ünlü basketbolcu Kobe Bryant, Kaliforniya'da geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetti

Efsanevi NBA oyuncusu Kobe Bryant, Kaliforniya eyaletinin Calabasas kentinde geçirdiği helikopter kazası sonucu yaşamını yitirdi. 

Los Angeles Bölge Şerifi Alex Villanueva, düzenlediği basın toplantısında helikopterde bulunan pilot dahil dokuz kişiden kurtulan olmadığını ancak soruşturma tamamlanmadan ölenlerin isimlerini açıklamanın uygun olmayacağını söyledi. 

Bölge Şerifliği'nin Twitter hesabından daha önce yapılan açıklamada düşen helikopterde beş kişinin bulunduğu ve hepsinin yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

 

Bryant'ın eşi Vanessa Bryant, helikopterdekiler arasında değildi. 

ESPN'den Adrian Wojnarowski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bir kaynağın Bryant'ın ölenler arasında olduğunu doğruladığını aktardı. 

Wojnarowski, ölenler arasında kızı Gianna'nın da olduğunu, bir basketbol maçına doğru gittiklerini, helikopterde başka bir oyuncu ve ebeveyninin de yer aldığını söyledi.

 

 

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, yayınladığı açıklamda yaşanılan şokun büyüklüğünü ve üzüntüyü anlatmak için kelimelerin bulunamadığını söyleyerek "Sonsuza kadar Los Angeles'ın kalbinde yaşayacak ve yıllarca en büyük kahramanlarımızdan biri olarak hatırlanacak" dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Kobe Bryant'ın ölümüyle ilgili olarak "Korkunç bir haber" ifadesini kullandı. 

 

Kobe Bryant kimdir?

Kobe Bryant, eski Philadelphia 76ers oyuncusu ve halen Los Angeles Sparks takımının antrenörü olan Joe ‘Jellybean’ Bryant ve Pam Bryant‘ın en küçük ve tek erkek çocuğu olarak 23 Ağustos 1978’te dünyaya geldi. 

Kobe Bryant
Fotoğraf: AA

 

Lisede basketbolda müthiş bir başarı yakalayan Kobe, 17 yaşındayken girdiği SAT sınavından 1080 alarak çok iyi bir üniversiteye gitmesine imkân varken NBA’ı tercih etti. 

1996 yılı NBA draftlarında Charlotte Hornets tarafından 13’üncü sırada seçilen ünlü basketbolcu, Lakers genel menajeri Jerry West tarafından keşfedildi. 

Kobe Bryant
Fotoğraf: AA

 

Böylelikle Mamba lakaplı oyuncunun, kendisini emekli de edecek Lakers macerası başlamış oldu. 

Phil Jackson‘ın Laker’s takımına antrenör olarak getirildiği sırada yükselişi devam eden Bryant, NBA’in en iyi şutör gard’ları arasına girdi ve All-NBA, All-Star, ve All-Defensive (En İyi Defans Yapanlar) listelerine girerek kendini kanıtladı.

Kobe Bryant
Fotoğraf: AA

 

Aynı zamanda Shaquille O’Neal ve diğer takım arkadaşlarıyla birlikte sergiledikleri başarılı performans sayesinde 2000, 2001 ve 2002‘de üst üste NBA şampiyonluğunu elde ettiler.

2003-2004 sezonunda NBA efsaneleri Karl Malone ve Gary Payton ile anlaşarak kadrosunu iyice güçlendiren Lakers, bu kadrosuyla şampiyonluğu kazanmayı umuyordu. Fakat NBA finaline kadar yükseldikleri bu seride, Bryant’ın 22.6 sayı ve 4.4 asist ortalaması Lakers’a yetmedi. Detroit Pistons seriyi 5 baçta bitirdi ve şampiyon oldu. Şampiyon olunamamasının takımı karıştırması sonucunda ise O’Neil ve koç Phil Jackson takımdan ayrıldılar.

8 olan forma numarası, Adidas ABCD kamp numarası olan 143’ün 1+4+3=8 şeklinde toplanmasıyla oluşan Bryant, 2006-2007 sezonu öncesi TNT kanalına yaptığı açıklamada forma numarasını, kariyerinin ikinci yarısına başlarken daha önce lise forma numarası da olan 24 ile değiştireceğini açıkladı.

21 yaşındayken albüm çalışmalarına hız verdi ancak bu albüm hiç yayınlanmadı. Bu çalışmalar sırasında tanıştığı 17 yaşındaki dansçı Vanessa ile 2001’de evlendi ve dört kız çocuk sahibi oldu. 

18 kez All-Star seçilen Bryant, Lakers’ı beş kez şampiyonluğa taşıdı. 20 yılı aşkın kariyerinde 33 bin 643 sayıya imza attı. 

2016’da emekli olan basketbolcu, NBA tarihinin en değerli sporcuları arasında yer alıyor. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU