Sinemalarda "Mısır Krizi"ni bitiren kanun yürürlüğe girdi. Artık bilet ile mısır veya başka bir ürünün satışı birleştirilerek yapılamayacak

Kanunla sinemacılara destek şartları, kurallara uymayan sinemacılara cezalar da belirlendi

Sinema sektöründe yapımcılarla salon işletmecilerini karşı karşıya getiren ve “Mısır Krizi” olarak bilinen promosyonlarla ilgili değişiklikler yürürlüğe girdi. Sinema kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Kanuna göre sinema salonu işletmecileri, sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek.

Bilet ile mısır veya başka bir ürünün satışı birleştirilerek, yapılamayacak.
 


Sinema filmi öncesinde reklamların süresi en fazla 10 dakika, fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak; sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

Sinema filmlerine geri ödemesiz destek şartları

Destek tutarı; proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurgu film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50’sini aşamayacak. Animasyon film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazımı ile yerli film gösterim destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin tamamı desteklenebilir. Yabancı film yapım destek türü için destek tutarı ülke içinde harcanan ve Bakanlıkça kabul edilen tutarın yüzde 30’unu aşamayacak. Bu Kanun kapsamındaki bütün destekler geri ödemesiz olarak verilecek.
 


Etkinlik ve projeler ile sinema sanatçılarına maddi destek

Kanunla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sinema etkinlikleri, proje ve sanatçılara maddi destek yetkisi verildi. Kanunda “Bakanlık kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilir, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına maddi destek sağlayabilir” ifadeleri yer aldı. 


Kanuna aykırı davranan yapımcı ve film dağıtıcılarına verilecek cezalar da belirlendi. Buna göre;

a) Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uymayan, zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı şekilde kullanan film yapımcısına yirmi bin Türk lirası,

b) Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin dağıtımını yapanlara yirmi bin Türk lirası,

c) Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin gösterimini yapanlar ile gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan veya yanıltıcı şekilde kullanarak film gösterimi yapanlara elli bin Türk lirası,

d) Gösterim ve tanıtım alanlarında gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan etkinlik düzenleyenlere film başına yirmi bin Türk lirası,

e) Reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu işletmecilerine salon başına elli bin Türk lirası idari para cezası verilecek.
 

DAHA FAZLA HABER OKU