Elazığ’da şiddetli deprem; en az 20 kişi hayatını kaybetti, 1015 kişi yaralandı

Kandilli Rasathanesi, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı, rakamı revize eden Kandilli büyüklüğü 6.5 olarak düzeltti

AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamalara göre Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 20:55'te 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5 olarak güncelledi.

AFAD'ın sabah saat 07.00 sularında yaptığı açıklama ile 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1015 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

Deprem Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinin yanısıra İsrail, Suriye, Lübnan, Ermenistan ve Gürcistan'da da hissedildi.

Elazığ ile Malatya'da birçok yapının yıkıldığı depremde ölü sayısına dair çeşitli açıklamalar yapıldı.

Depremde çok sayıda kişi de yaralandı.

Türkiye'nin birçok kentinden deprem bölgesine arama- kurtarma ekipleri sevk edildi. 

Kızılay ise bölgeye çadır, gıda ve yardım malzemesi gönderdi.

 

İşte depremin ardından siyasiler ve kurumların yaptığı açıklamalar: 

İmamoğlu: Yardıma hazırız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremle ilgili olarak İBB'nin yardıma hazır olduğunu açıkladı. 

İmamoğlu şunları kaydetti: 

Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız.

 21.17'de bir deprem daha

AFAD, Saat 21.17'de büyüklüğü 5.1, merkez üssü Baskil olan bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. 

Sivrice Belediye Başkanı: İlk bilgilere göre can kaybı yok

Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, TRT Haber canlı yayınında konuştu.

Gündoğan, gelen ilk bilgilere göre can kaybı olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akar: Arkadaşlarımız çalışıyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ilk açıklamasında, "Sivrice merkez olmak üzere taşrada kayıplar olabilir' değerlendirmesi var" diyerek, "Netleştirmek için arkadaşlarımız çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ Sivrice'de 4-5 yıkık bina olduğunu ifade ederek, "Can kaybı bize bildirilmiş değil" dedi.

Soylu daha sonraki açıklamalarında hayatını kaybedenlerin sayısının arttığını açıkladı.

AFAD Başkanı: Ekiplerimiz saha taramasına başladı

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından ekiplerin saha taramasına başladığını belirterek, "Yıkım var mı, enkaz altında kimse var mı, bunun araştırmasını yapıyorlar" diye konuştu.

Prof. Dr. Ersoy: Bu deprem yer kabuğunu önemli miktarda kırmış olabilir

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremi "Büyük" olarak niteleyerek, "Elazığ çok kritik bir yer. Bu deprem yer kabuğunu önemli miktarda kırmış olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

İki bakan Elazığ'a gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gidiyor.

AFAD'DAN DEPREM UYARILARI

Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS'lerin tercih edilmesi önem arz ediyor.

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.

35 artçı meydana geldi

AFAD, 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra 22:29'a kadar geçen zamanda, büyüklükleri 2.7 ile 5.4 arasında değişen 35 artçı deprem kaydedildiğini açıkladı.

Yunanistan'dan destek mesajı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Çavuşoğlu'na depremle ilgili geçmiş olsun dileklerini ileterek yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Kandilli: Artçı depremler 1 hafta sürebilir

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bölgenin “oldukça aktif” olduğunu ifade ederek,”Bu büyüklükte depremleri görmemiz gayet doğal. Önümüzdeki yıllarda da büyük depremlerle karşılaşabiliriz” dedi.

Özener , “Artçıların bir hafta devam etmesini beklemek hiç yanlış olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ifade eden Özener, "Toplum olarak yapmamız gereken; hazırlıklı olmamız. Aksi takdirde can ve mal kayıplarının önüne geçme şansımız yok" diye konuştu.

Elazığ Valisi: Hastanelere intikal eden 225 yaralı bilgisi var, 2'si ağır durumda

Elazığ Valisi Kaldırım, hastanelere giden 225 yaralı olduğunu ifade ederek, "2'si ağır durumda" bilgisini verdi.

İBB ekipleri Elazığ'a gidiyor 

İBB arama kurtarma ve yardım ekipleri Elazığ'a gidiyor. 

Ekipler içinde 10 itfaiye arama kurtarma aracı, 1 su tankı, 1 soğuk gıda kamyonu, 2 açık kasa kamyonu,  66 itfayie personeli, 8 ahçı, 8 şoför ve iki yardımcı personel görev yapacak.

Her öğün 3 bin kişiye yemek çıkarabilecek ve en az bir hafta Elazığ’da kalacak olan yemek tırı da Elazığ'a doğru harekete geçti. 

İBB, 85 personel, 15 araçtan oluşan bir konvoyu yola çıkaracak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 40 kişilik ekip 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, çok sayıda araç ve 40 kişilik personelin Elazığ'a hareket etmek üzere hazır olduğunu ve yetkili merciiler ile irtibatta olduklarını duyurdu. 

İHH'da kriz masası

İnsani Yardım Vakfı (İHH) da İlk etapta 200 çadır, mobil aşevi, 1 TIR gıda ve 1 TIR battaniye ile hazırlık yapıldığını duyurdu. 

İHH Arama Kurtarma'dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Işık, genel merkezde kriz masası oluşturulduğunu söylerken, yakın illerdeki arama kurtarma ekipleri de bölgedey sevkedili. 

Bölgeye 1689 çadır sevk edildi

AFAD, 8 ildeki lojistik depolarından bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 9 bin 200 battaniye sevk edildiğini açıkladı.

Oktay: Kurumlarımız koordinasyon içinde çalışıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, süreci yakından takip ettiklerini açıklayarak, "Önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği; depremden etkilenen illerde kurumlarımız koordinasyon içinde çalışıyor" dedi.

Elazığ Belediyesi: Çok acil kan ihtiyacı bulunmaktadır

Elazığ Belediyesi, Twitter hesabından, "Hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımız için çok acil kan ihtiyacı bulunmaktadır" denilerek, "Vatandaşlarımızın kan vermeleri için hastanelere gitmelerini önemle rica ederiz" ifadesi kullanıldı.

Belediye daha sonra yaptığı paylaşımda kan ihtiyacının giderildiğini ifade etti.

Erdoğan: Kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Elazığ’da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır" dedi. 

Erdoğan ilk açıklamasında, "Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik" ifadelerini paylaştı.

Erbaş: Depremden etkilenenler geceyi camilerde geçirebilecek

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Elazığ ve Malatya'da depremde evlerine giremeyen vatandaşların uygun olan camilerde geceyi geçirebileceklerini bildirdi. 

Erbaş, Twitter hesabından yayımladığı mesajında, "Elazığ ve Malatya'da depremde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde geceyi geçirebilirler" ifadelerini kullandı.

Elazığ Belediye Başkanı: Personellerimiz vatandaşlarımızın hizmetinde

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları kentteki birçok kurumda belediye personelinin aktif olarak görevde olduğunu ifade etti. 

Şerifoğulları Twitter'dan şunları kaydetti:

Bakanlardan açıklamalar

İçişleri Bakanı Soylu, Sağlık Bakanı Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, "Şu ana kadar Malatya'da 5, Elazığ'da 10 kişi hayatını kaybetti. Elazığ'da şu anda 30 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir." dedi. Bakan Koca, "Ağır yaralıların 3'ü Malatya, 2'si Elazığda. Elazığ'da ikisi kalp krizinden 13 kişi öldü. Uçak ve helikopter ambulansımız da hazır halde gerektiğinde hizmet veriyor olacak." ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Artçı sarsıntılar devam ediyor, riskli binalara girmeyin" dedi.

Sağlık Bakanı Koca şunları kaydetti:

Özellikle bölgedeki hastanelerimizde hizmet sunumunu aksatacak hasarın olmadığının altını çizmek istiyorum. Ağır yaralıların 3'ü Malatya, 2'si Elazığda. Elazığ'da ikisi kalp krizinden 13 kişi öldü. Uçak ve helikopter ambulansımız da hazır halde gerektiğinde hizmet veriyor olacak.

Kurum ise şu ifadeleri kullandı:

Tüm Türkiyemizin başı sağ olsun. Tabi olayı duyar duymaz sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Acil Müdahale Planı çerçevesinde ilgili tüm bakanlıklarımız harekete geçtiler. Elazığ'da 5 binamız, Malatya'da da 25 binamızın yıkık. Şu anda ekiplerimiz sahada, ilk etapta kamu binalarımızın tespitlerini yapıyorlar ki yaralı vatandaşlarımıza acil müdahale etmek ve zarar olup olmadığı tescili sürecini işletiyorlar.

Cumhurbaşkanlığı telefon numarası paylaştı

Cumhurbaşkanlığı deprem bölgesine ulaştırılmak istenen yardımlar için "0 312 258 2323" numarasını paylaşarak, "AFAD koordinesinde ulaştırılması önem arz etmektedir" açıklaması yaptı.

THY: Elazığ'a 150 TL sabit fiyat uygulamas

Türk Hava Yolları Elazığ'a 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek seferler düzenleneceğini duyurdu.

184 SABİM Hattı aranabilir

Sağlık Bakanı Koca, vatandaşların depremden etkilenen yakınlarının hangi hastanede tedavi gördüğünü öğrenmek için "Sağlık Bakanlığı 184 SABİM Hattı"nı arayabileceklerini ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU