İstanbul'daki açılış töreninde Merkel'i sevindiren 4 bin liralık hediye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel Türk-Alman Üniversitesi yeni binasını birlikte açtı

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni bina açılışı için bir araya geldi. 

İki siyasetçi saat 14.30'da Vahdettin Köşkü'nde çalışma ziyareti kapsamında görüşecek. 

Erdoğan ve Merkel'in görüşmesinde iki ülke ilişkileri ve işbirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler ile ilgili konular masaya yatırılacak. 

Her iki siyasetçi de uzun süredir iktidarda ve yıllardır birçotk platformda yan yana geliyor.

Merkel, Putin ve Erdoğan'ın ardından Avrupa'nın en uzun süredir görevde olan liderlerinden biri. 

22 Kasım 2005'te makama gelen Alman politikacı, partisi Hristiyan Demokrat Birliği ile girdiği 2005, 2009, 2013 ve 2017 seçimlerinden galip çıkmıştı.

2021'de partisinin genel başkanlığına aday olmayacağını açıklayan ve Almanya'yı son 15 yıldır koalisyonlarla yöneten Merkel, göreve geldiğinden bu yana (6 Ekim 2006, 29-30 Mart 2010, 24-25 Şubat 2013, 18 Ekim 2015, 8 Şubat ve 22-23 Mayıs 2016, 2 Şubat 2017, 27 Ekim 2018) Türkiye'yi 9 kez ziyaret edip, Erdoğan ile bir araya geldi. 

Bugün gerçekleştirdiği çalışma ziyareti öncesi ikili, 2010'da kurulan Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni binasının açılışı için buluştu. 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Dünyada hiçbir şey bireylerin eğitimi kadar önemli değildir. Yüksek ahlakın en önemli noktası kendini eğitmektir" diye konuştu.

İki liderin verdiği mesajlar kadar dikkat çeken bir başka husus ise hediye merasimi oldu.

Tören öncesi Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'e hediye takdim etti. 

Merkel'e Paşabahçe tarafından özel olarak üretilen sırçalı saray aynası ile miğfer hediye edildi.
 

ayna.JPG
Görsel: Paşabahçe


Merkel aynaya bakıp önce salona sonra Erdoğan'a gülümsedi. 

Ayna Topkapı Sarayı’nda sergilenen 16. yüzyıl sonuna ait eserlerinden Murassa Ayna'dan esinlenerek tasarlanmış, 24 ayar altın yaldızdan oluşuyor.

Sadece 1999 adet üretilen ve firmanın stoklarında bulunmayan aynanın satış fiyatı 2 bin 395 lira görünüyor.
 

miğfer.JPG
Görsel: Paşabahçe​​​​​​​


Alman başbakanına tören esnasında takdim edilen diğer hediye de aynı firmanın ürünü.

El imalatı camdan üretilen,  24 ayar altın, yaldız ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanan zafer miğferin satış fiyati ise bin 950 lira.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU