Lübnan'da kabineye giren Zeyna Akar, Ortadoğu'nun ilk kadın savunma bakanı oldu

Lübnan’da kurulan yeni hükümette ülke tarihinde ilk kez 6 kadın bakan kabinede yer aldı

Lübnan Savunma Bakanı Zeyna Akar / Fotoğraf: facebook/da7ye

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Hasan Diyab ve Meclis Başkanı Nebih Berri'yi dün makamında kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümeti kurma görevi verilen Diyab, kurulacak yeni kabine üyelerinin isimlerinin yer aldığı 20 kişilik listeyi Baabda Sarayı’nda bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Avn’a sundu.
Hasan Diyab'ın sunduğu yeni kabinede 6 kadın bakana yer verdi.

Kadın bakanlardan en dikkat çeken isim ise, Arap ülkeleri tarihinde ilk kez savunma bakanı olan Zeyna Akar Adra oldu. Akar’a ayrıca Başbakan Yardımcılığı görevi verildi.

Hristiyan Ortodoks bir aileden gelen Akar, eski Başbakan Saad Hariri hükümetinin Dışişleri Bakanı Cebran Basil’in liderliğindeki "Güçlü Lübnan" bloğundan aday gösterildi.

lübnan kadın bakanlar.jpeg
Lübnan’daki yeni kabinenin kadın bakanları​​​​​​​ / Fotoğraf: Lübnan Başbakanlık Ofisi

 

Akar’ın eşi Cevad Adra ise Lübnan’ın en büyük anket-araştırma şirketi Uluslararası Bilgiler’in sahibi olan ünlü Lübnanlı iş adamı olarak tanınıyor.

Yeni Lübnan hükümetindeki kadın bakanlar Zeyna Akar ile sınırlı değil.

Buna göre Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Göçmen ve Mülteciler Bakanı Gade Şureym, Çalışma Bakanı Lamia Yemine ed-Duveyhi, Adalet Bakanı Mary-Claude Necim, Gençlik ve Spor Bakanı Varti Ohaniyan oldu.

Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikaları nedeniyle patlak veren gösterilerin ardından 29 Ekim 2019'da istifa etmişti.

Lübnanlı protestocular, 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan sonra yönetimi paylaşan mevcut siyasi grupların oluşturduğu Hariri'nin hükümeti yerine, bağımsız teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU