Bilim insanları Kuzey Kutbu’nda “süper bakteri geni” buldu

Kuzey Kutbu’nda bulunan bakterilerde antibiyotiğe dirençli genler olduğu ortaya çıktı

Kuzey Kutbu’nda, insanlığın son çare olarak başvurduğu en güçlü antibiyotiklerin bazılarına direnç gösterebilecek bir bakteri türü bulundu. Bu keşif, dünyadaki son bozulmamış çevrelerde de süper bakteriler olabileceğini akla getiriyor.

Svalbard Takımadaları’nın Kongsfjlorden bölgesinde alınan toprak bakterisi örnekleri üzerinde yapılan testler, bu bakterilerde ilaca dirençli genler olduğunu ortaya çıkardı. İlk olarak 2008 yılında Hindistan’da gözlemlenen ilaca dirençli genler hastaneler dışında pek görülmüyor.

blaNDM-1 olarak bilinen genlerin dünya genelinde yayılması, yakın gözetim altında tutuluyor çünkü bu genler bakterilerin, son çare olarak başvurulan ilaçlardan karbapenemler olarak bilinen bir antibiyotik sınıfına direnç göstermesine izin veriyor.

Newcastle Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu “bozulmanın” genetik kod parçalarını komşu türlerle paylaşabilen bakteriler taşıyan göçmen kuşların dışkıları ya da insanların bölgeyi ziyaretinden kaynaklanmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Newcastle Üniversitesi’nden Profesör David Graham konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kutup bölgeleri, dünyadaki en son bozulmamış ekosistemler arasındadır. Ancak Hindistan’ın kentsel yüzey sularında blaNDM-1 geninin ilk kez tespit edilmesinden üç yıldan az bir süre sonra, onları insan etkisinin minimum seviyede olduğu binlerce mil uzaktaki bir bölgede buluyoruz.”

“Kuzey Kutbu gibi bölgelerin istilası, antibiyotik direncinin yayılmasının ne kadar hızlı ve geniş kapsamlı olduğu görüşünü güçlendiriyor” diyen Graham, antibiyotik direncine yönelik çözümlerin yalnızca yerel koşullar yerine küresel bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.   

Bakteriyel savunmanın değişimi ise antibiyotiklerin yersiz kullanımı ile güçleniyor. Antibiyotikler sık sık viral enfeksiyonlar için kullanılıyor ki bu durumlara bir etkileri bulunmuyor. Ayrıca çiftlik hayvanı üretiminde de kullanılıyor ve yüzey akışı ile çevreye yayılıyorlar.

Environment International Dergisi’nde yayınlanan son bulgular kapsamında sekiz bölgeden 40 toprak örneği kullanıldı ve antibiyotiğe dirençli 131’den fazla gen tespit edildi. 

Bu genlerin, enfeksiyonları gidermek ve küçük cerrahi işlemleri güvenli hale getirmek için dünya çapında kullanılan bazı büyük antibiyotik sınıflarına dirençli olduğu bildirildi.

Profesör Graham konuyla ilgili şunları söyledi:

“Örnek olarak, tüberkülozda çoklu ilaç direncini veren gen tüm özlerde bulunuyor. Oysa blaNDM-1, çalışmadaki toprak özlerinin yüzde 60’ından fazlasında tespit edildi. Bu bulguda küresel antibiyotik direncinin yayılması konusunda büyük çıkarımlar var. Güney Asya kaynaklı klinik olarak önemli antibiyotiğe dirençli genin Kuzey Kutbu için ‘yerel’ sayılmadığı açıkça ortada.”

Kuzey Kutup bölgesinde yapılan bu keşfin, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’un Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamanın ardından gelmesi dikkati çekti. Hancock konuşmasında antimikrobik direncin “küresel sağlık açısından acil durum” teşkil ettiğini ve iklim değişikliği ya da savaştan daha önemli olduğunu söylemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU