Trump kendisini Martin Luther King'e benzetti

Kellyanne Conway, sivil haklar savunucusu liderin bugün hayatta olsa azli desteklemeyeceğini iddia etti

Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence'le birlikte geçen yılki etkinlikler sırasında Martin Luther King Jr.'ın anıtını ziyaret etmişti (AP)

Siyahi Amerikalılar arasındaki düşük işsizlikle övünen Donald Trump, başkanlık olarak yemin etmesinin yıldönümünde, başarılarını Martin Luther King Jr.'ın doğum günüyle ilişkilendirdi.

ABD Başkanı Twitter'da paylaştığı mesajında, "Üç yıl önce tam bugün, 20 Ocak 2017'de göreve başlama yemini ettim. Bugünün ayrıca Marthin Luther King Jr. Günü olması ne kadar yerinde oldu. Afro-Amerikalı İşsizlik Ülkemiz tarihinin bugüne kadarki EN DÜŞÜK seviyesinde. Ayrıca şimdiye kadarki en iyi Yoksulluk, Gençlik ve İstihdam sayıları söz konusu. Harika!" ifadelerini kullandı.

 

 

Beyaz Saray Danışmanı Kellyanne Conway ise öldürülen sivil haklar liderinin hatırasına düzenlenen ulusal çaptaki anmayı Trump'ın bu yıl nasıl kutlayacağı sorusuna yanıt verirken, Başkan'ın Dr. King'in savunduğu, "birlik ve eşitlik" dahil "birçok şeye katıldığını" söyledi.

Daha sonra sözü Trump'ın Senato'da yaklaşan azil duruşmasına getiren Conway, "Ülkeyi parçalamaya çalışan kişi Başkan değil" dedi.

Conway, "Amerikalıları Başkan'ın görevden alınmayacağı bir gidişata sürüklemenin" Dr. King'in "vizyonunda" yer almadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetim, pazartesi günü Dr. King'le ilgili halka açık herhangi bir anma etkinliği ilan etmedi. Başkan Trump federal tatil öncesi 17 Ocak'ta bir bildiri yayımlayarak, yönetiminin "tüm Amerikalıların ırk, sınıf ve cinsiyetine bakılmaksızın veya gelişigüzel şekilde karşılarına çıkabilecek diğer engeller olmaksızın kendileri ve aileleri için daha iyi bir hayata kavuşması adına bütün fırsatlara sahip olmasını temin için her gün çalıştığını" belirtmişti.

Trump ve Başkan Yardımcısı Pence, Dr. King'in Washington DC'deki anıt plağını ziyaret etti. Bu yıl Trump'ın kampanya ekibinin Twitter hesabından, Başkan'ı geçen seneki çelenk koyma töreni sırasında Dr. King'in "yaşamını onurlandırmak üzere" anıta doğru yürürken gösteren bir fotoğraf paylaşıldı ancak bu görüntünün geçen seneye ait olduğu belirtilmedi.

 

 

Trump'ın kampanya ekibi, bağış toplama amaçlı hazırlanan bir videoda da Başkan'ın siyahi Amerikalılarla olan görüntülerini, Dr. King'in görüntüleriyle yan yana koydu.

Trump, 2019'da kendisinin ve ailesinin bilfiil hareketini engelleyen hükümet kapatma meselesi nedeniyle geçen yıl Martin Luther King Jr. Günü'nü çoğunlukla Washington'da geçirmişti. ABD Başkanı 2018 yılındaysa Florida'daki Palm Beach'teydi. Trump geçen hafta sonunu Amerikan Çiftlik Bürosu Federasyonu'na (AFBF) hitap ettiği Teksas'la Florida'da geçirdi.

Sabah "Dr. King'den az bilinen bazı pasajlar okuduğunu" belirten Conway, "Dr. King'e bir gün adayarak ona saygı duyan bir ulus oldukları için" minnet duyduğunu söyledi.

Beyaz Saray'ın Twitter üzerinden bu sabah yayımladığı mesajda Başkan'ın, 4 Nisan 1968'de Yoksul Halk Kampanyası'nın hazırlıkları esnasında grevdeki temizlik işçilerine hitap ettiği Mephis Lorraine Motel'de suikasta uğrayan Dr. King'in "inanılmaz hayatı ve başarılarını onurlandırmak için durup düşüneceği" belirtildi.

Birkaç dakika sonrasındaysa Trump, Virginia eyaletinde silah kontrol yasasını protesto etmek üzere toplanan ve aralarında aşırı sağ milis mensuplarının da bulunduğu binlerce silah hakları aktivistinin "Lobi Günü" mitingine destek veren bir mesaj yayımladı.

Başkan, Demokratları ABD Anayasası'da İkinci Değişiklikle verilmiş hakları "geri almak için sıkı çalışmakla" suçladı.

Trump şu ifadeleri kullandı:

Bu sadece bir başlangıç. Bunun olmasına izin vermeyin, 2020'de CUMHURİYETÇİLERE OY VERİN!

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU