Avustralya’da develere “vur emri” Aborijinlerin şikayeti üzerine alınmış

Avustralya’da “su kaynaklarını tüketiyorlar” denilerek 10 bin devenin vurulması kararının Aborijinlerin şikayeti üzerine alındığını iddia eden doğa sever Berrak Geyik, “Develer Aborijin bölgelerine zarar verdiği için yıllardır şikayetçilerdi” dedi

Avustralyalı yerliler Aborijinler develerden şikayetçi oldu / Fotoğraf: Alamy

Bir süreden beri ülke genelinde devam eden kuraklık ve yangınlardan dolayı doğal afet yaşayan Avustralya’da, doğada başı boş gezen 10 bin devenin vurulma kararı tepki çekmişti

Bu develerden 5 bini de geçtiğimiz günlerde helikopterlerden vurularak öldürüldü.

Develerin öldürülmesine gerekçe ise kuraklık nedeniyle zaten kıt olan su kaynaklarını iyice tüketmeleri.

berrakkk.jpg
Berrak Geyik / Fotoğraf: Twitter@sadeuzak

 

Vurulan develer Aborijin bölgesinde olanlar

Ancak Avustralya’da yaşayan bir doğasever olan ve Twitter’da Sade Uzak adıyla bu ülkeye dair paylaşımlar yapan Berrak Geyik, develerin vurulmasıyla ilgili önemli bilgiler aktardı.

Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Geyik, “Develer her 8 ila 10 yıl arasında mevcut sayılarını ikiye katlarlar. Kaba bir hesapla 8 yıl sonra Avustralya doğasındaki vahşi deve sayısının yaklaşık 2,5 milyon olabileceğini söyleyebiliriz” diyerek söze başladı ve devamında şöyle bir iddiada bulundu:

10 bin devenin yok edilmesi kararı develerin çok su içtikleri için ya da bizlerin yani beyaz insanın su kaynaklarımıza zarar verdiği için alınmadı.  İşin aslı şudur ki; itlaf edilmesine karar verilen 10 bin deve sadece Aborijinlerin özel yaşam alanlarında bizlerin dahi giremediği bölgelerde bulunan develerdir.

Develer, Aborjinlerin bölgesini talan etmişler

Geyik, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Aborijinlerin yaşam alanından kasıt, dini ritüellerini yaptıkları yerler, mezarları, kutsal sayılan yerleri, yaşadıkları evleri, yiyecek ihtiyaçlarını karşıladıkları bitki örtüsüdür. Bunlar develer tarafından talan edilmektedir. Aynı alanlar hayati ihtiyaçlarını karşıladıkları su kaynaklarının bulunduğu yerlerdir . Bu su kaynakları develer tarafından kirletilmekte, yaşamsal su kaynaklarında mikrop üremesine sebep olmakta ve hastalık tehtidi oluşturmaktadır.

develer.jpg
Avustralya'da 10 bin deveden beş bini vuruldu / Fotoğraf: Reuters

 

Aborijinler yıllardır develerden şikayetçiydi

Aborijinler yıllardır Avustralya hükümetine bu konu hakkında şikayetlerini sunduğunu söyleyen Geyik, “Avustralya hükümetinin hedefindeki eksiltilmesine karar verilen deve sayısı 10 bin idi, şimdilik 5 binde durdular. “Aborijinler yeniden şikayetçi olmazlarsa da büyük ihtimalle vurulan deve sayısının beş bin civarında kalabileceğini düşünüyorum” dedi.

Doğada yaşayan kediler için de ölüm emri çıkmıştı

Geyik, yalnızca develer değil yine doğada yaşayan ve yabanileşmiş kediler için de öldürme kararı alındığını kaydetti.

Geyik, 1800’lü yıllarda Avrupa’dan getirilip zamanla doğa içinde vahşileşen kedilerden doğa içerisinde iki milyon adet bulunduğunu ve bunların Avustralya’ya özgü 60 adet kuş, sürüngen türüyle beslenerek bunların soyunu neredeyse tükenme noktasında getirdiğini öne sürdü.

Bundan dolayı doğada yaşayan kedilerin bir kısmı içinde öldürme kararı alındığını birçoğunun da geçen yıl itlaf edildiğini vurguladı.

abord.jpg
Avustralya yerlileri Aborijinler / Fotoğraf: Alamy

 

Aborijinler kimdir?

Avustralya’nın yerlileri olan Aborijinlerin yaklaşık 50 bin yıl önce bu kıtaya göç ettikleri iddia ediliyor.

Daha önce Güneydoğu Asya üzerinden Avustralya kıtasına geldikleri var sayılan Aborijinlerle ilgili yapılan DNA araştırmaları onların Afrika kökenli oldukları varsayımını güçlendirdi.

Küçük gruplar halinde doğada toplayıcılık ve avcılık yaparak yaşamını sürdüren bu yerli halk, 18. Yüzyılın sonundan itibaren kıtaya beyazların gelmesi ile yaşadıkları alanlardan daha içerlerde olan çöl bölgelerine sürüldü.

Nüfuslarını kaybeden, önemli ölçüde kültürel asimilasyona uğrayan bu Aborijinler bir ara yok olma aşamasına kadar gelmişti. Sayılarının şu an için 250 ile 300 bin arası olduğu sanılan Aborijinlerden artık pek azı eski geleneksel yaşantılarını sürdürüyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU