Facebook, Şi Cinping'in adını küfürlü çevirdi

The Independent’a konuşan Facebook sözcüsü, “Bunun neden olduğu gücendirmeden dolayı içtenlikle özür diliyoruz” dedi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2015’te bir toplantıda Facebook CEO’su Mark Zuckerberg'le konuşuyor. Facebook’a erişim şu anda Çin’de yasak (Reuters)

Facebook, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in adını bazı kullanıcılara “Bay B*k çukuru” şeklinde çeviriyor.

Çeviri hatası, Myanmar lideri Ang San Su Çi’nin resmi Fabebook sayfasında, Şi’nin Myanmar'ı resmi ziyareti sırasında Çi’yle görüşmesini anlatan paylaşımda görülüyor.

Facebook, orijinali Myanmarca olan paylaşımın İngilizce’ye tercümesinde Şi’den 6 kez “Bay B*k çukuru” diye bahsediyor.

Çeviride, şu ifadeler yer alıyor:

Çin Devlet Başkanı Bay B*k Çukuru saat 16.00’da geldi. Başdanışman Teyze (Myanmarlıların Çi'yi nitelemek için kullandığı ifade ed.n.) Ang San Su Çi de dost canlısı. Çin Devlet Başkanı Bay B*k Çukuru, Temsilciler Meclisi’nin misafir defterini imzaladı.

The Independent’a konuşan Facebook sözcüsü, “Facebook’ta Myanmarca’dan İngilizce’ye çeviride sorun olduğunun farkındayız. Bunu mümkün olduğunca çabuk çözmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu sorun, ürünlerimizin çalışma şeklinin yansıması değil ve bunun neden olduğu gücendirmeden dolayı içtenlikle özür diliyoruz” dedi.

Sosyal medya platformu, yanlış içeriği düzeltmek için kullanıcılardan gelen bildirimlerin yanı sıra kişi bazlı ve otomatik moderatörleri kullanıyor. ​Bu çeviri hatasıysa yazılırken belirtilmemişti.

 

 

Çin’de yasaklanan Facebook daha önce de otomatik çeviri servisinin hatalarından dolayı özür dilemişti.

2017’deki bir örnekte, Filistinli bir inşaat işçisinin “günaydın” paylaşımı hatalı biçimde “onlara saldırın” şeklinde çevrilmişti.

Buldozer kullanarak araçla saldırı planladığından şüphelenilen işçi, İsrail polisi tarafından gözaltına alınmıştı. İşçi hatanın fark edilmesinden sonra serbest bırakılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU