Kılıçdaroğlu: Farklı düşündü diye KHK ile öğretmen üniversiteden atılırsa hangi demokrasiden söz edilebilir?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Eğitim Çalıştayı'nda konuştu

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin düzenlediği CHP Eğitim Çalıştayı'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin eğitim politikasını eleştirdi, eğitim meselesinin 'partiler üstü' olması gerektiğini söyledi:

Eğitim partiler üstüdür. Eğitim milli olmak zorundadır. Milli olmak; kendi değerlerimizi evrensel değerlerle buluşturmak demektir. O zaman bakanlık çok değerli nesilleri yetiştirmiş olur. Bakan’a, Başbakan’a göre eğitim sistemi değişirse çocuklar denek olarak kullanılmış olur. LGS, OKS, SBS, TEOG, ... Alfabede neredeyse harf kalmayacak. 4+4+4 sistemi nasıl geldi? Bana söyler misiniz böyle bir eğitim sistemi olur mu? Bakanlar Kurulu’nda tartışılmadı, kanun teklifini veren 5 Milletvekilinin hiçbiri eğitimci değil. Eğitimci olmayanlar eğitim sistemini belirliyor. Bütün öğretmenlerin karşı çıkması gerekirdi. Ben sadece kendi çocuğumu düşünürsem olmaz. Benimle aynı siyasi görüşü paylaşmayanların da çocuğunu düşünüyorum. Sonuçları ne oldu? Üniversite sınavlarında sonuçları gördük. 2014 yılında bir gecede binlerce okul yöneticisi değişti. Niçin? Mevcutların siyasi görüşü farklı diye. Siyasi tercihlere göre eğitim olmaz. Eğitim bilimseldir,laiktir. Biz böyle baktığımız zaman eğitim sistemini evrensel değerlerle buluşturmuş olacağız.

Öğretmenlerin ekonomik manada azap yaşadığı yorumu yapan CHP lideri, KHK ile üniversite ile ilişiği kesilen öğretim görevlilerine değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Öğretmen de düşünecek, sorgulayacak. Farklı düşündü diye onu alıp üniversiteden atarsanız KHK ile bu doğru değil. Hangi demokrasiden bahsediyoruz?" diye soran Kılıçdaroğlu, öğretmen meslek kanunun çıkarılmasının elzem olduğuna vurgu yaptı:

Öğretmen mademki eğitimin öznesidir, bizim öğretmenlerle ilgili yapmamız gereken şeyler var. Öğretmenler için meslek kanunu çıkarmamız gerek. Öğretmenler sıradan bir devlet memuru değildir. Öğretmen sadece okula sabah gidip akşam giden de değildir. Öğrencisinin sorununu evine taşıyan insandır. Öğretmenlere verdiğimiz aylık emekli olduğunda yarı yarıya düşüyor. Bu huzursuzluk yaratır. En ciddi sorunlardan biri. Yapmamız gereken öğretmenlere 3600 ek gösterge vermektir. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere ikramiye vermeliyiz. Hâlâ atama bekleyen öğretmenler var.

Eğitim sistemini ezberci olmak ile eleştiren CHP Genel Başkanı "Biz çocuklarımızın dünyayı sorgulamasını istiyoruz. Biz çocuklarımızın soru sorarken engellenmemesini istiyoruz. Biz çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini, barınmasını istiyoruz ve biz öğretmenlerimizin ay başını nasıl getireceğini düşünmemesini istiyoruz." diyerek, 5 Ocak'ta yaşamına son veren İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'ye isim vermeden atıf yaptı. 

Kılıçdaroğlu, taşımalı eğitim modelinin son bulması gerektiğini söyleyerek şu tespiti yaptı:

Taşımalı eğitime son verilmeli. Öğretmen elinde bir meşale ile herhangi bir kamu görevlisinin ulaşamadığı yere ulaşan kişidir. Köye de gitmeli öğretmen. Nerede öğrenci varsa öğretmen orada olmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU