HDP üç büyükşehirde aday göstermiyor: Herhangi bir parti değil demokrasi lehine fedakarlık yapıyoruz

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç İstanbul, İzmir ve Adana'da aday çıkarmayacaklarını açıkladı

Saruhan Oluç - HDP Sözcüsü / Fotoğraf: AA

HDP, haftasonu üst üste gerçekleştirdiği Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantılarında, yerel seçimlerde batı illerine dair izleyecekleri stratejiyi belirledi.

Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, İstanbul, Adana ve İzmir'den adayı çıkarmayacaklarını açıkladı. 

“Parti için değil demokrasi için fedakarlık” 

“3 büyük şehirde herhangi bir aday göstermeme kararı aldık. Bugün açıklayacağımız 3 büyük şehir İstanbul, Adana ve İzmir’dir.Evet, bir fedakarlık yapıyoruz, ama bu fedakarlığı şu veya bu parti lehine yapmıyoruz. Bunu Türkiye’deki demokrasi mücadelesi adına yapıyoruz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.”

HDP Gaziantep ve Şanlıurfa’dan aday gösterecek mi? 

Aday göstermeme gibi bir karar alınmamıştır. Antep ve Urfa bizim çok yüksek oy aldığımız iki büyük kenttir ve iddiamızın olduğu yerlerdir. Güçlü oylarımızla belediye meclislerinde de temsil edileceğimiz yerlerdir. O yüzden çalışmalarımız sürüyor.

Başvurular reddedildi, HDP YSK’ya başvuracak

Oluç, seçim stratejilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

“YSK’ya kapsamlı bir itiraz dilekçemiz hazırlandı. 11 il ve 35 ilçede Genel Merkezimizin inisiyatifi ile 37 bin civarında seçmenle ilgili itirazda bulunmuştuk ve bu 37 bin seçmenle ilgili ilçe seçim kurullarının araştırma yapmasını talep etmiştik. Bu itirazlarımızın yaklaşık yüzde 95'i ilçe seçim kurulları tarafından reddedildi. İtirazlarımız değerlendirilmezse, YSK seçime şaibe düşüren en üst organ olarak tarihe yazılacak.”

Saruhan Oluç, İçişleri Bakanlığı seçim güvenliğini çalışmalarını eleştirdi. "Bakanlık seçim güvenliğini tehdit eden bir bakanlık haline gelmiştir" dedi ve HDP’nin tespit ettiğini ileri sürdüğü usulsüzlükleri sıraladı.

Iğdır  
Iğdır polis evinde 38 oda var. 374 seçmen kaydedilmiş. Şimdi bakın bir misafirhaneye seçmen kaydedilmesi usüle uygun değildir. İlçe Seçim Kurulu gidip orayı görmemiştir bile. Yerinde tespit yapmamıştır.

Erciş
Kapısı zincirli ve mühürlü bir binanın bir dairesine 76 seçmen kaydı yapılmış. Buna dair başvurumuz da Erciş’teki seçim kurulu tarafından kontrol bile edilmemiştir, reddedilmiştir. O kadar ki, yazdıkları ret dilekçesinde 4 Ocak 2019’da askıya çıkan listelere kayıtları 10 Ocak’ta yaptıklarını bile söylemişler. 

Yüksekova
Bir adreste 1108 kişi tespit edilmiş. İlçe seçim kurulu  Yüksekova’da da görevini yapmamış. İtirazlarımızı reddetmiş, yerinde tespit yapmamıştır.

Siirt
6 binin üzerinde seçmenin kaydı silinmiştir. İtiraz yaptık, itirazlarımız sonucunda işler iyice yavaşlatıldı. Bu seçmenler nüfus müdürlüğünde sıraya girdiler. Çok ağır işletilen bir süreç sonrasında sadece bir kısmı başvurularını yapabildi. Sorun çözülmedi.

HDP Sözcüsü Tüm bu örneklerle YSK'ya başvuracaklarını ve seçim güvenliği konusunu tüm muhalefet partileriyle üst düzeyde görüşeceklerini söyledi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU