Trump'tan dini kuruluşları seküler muadillerinin karşısında güçlendirecek hamle

Yönetim "dini kuruluşları bir nevi hazırda bekleyen hak ihlalcisi olarak yansıtan" kanunu tersine çevirmek istiyor

Donald Trump Florida'da düzenlenen "Trump için Evanjelikler" etkinliğinde edilen bir duaya eşlik etmişti (AP)

Donald Trump yönetimi, kuruluşların dini özgürlüğünü koruma kisvesi altında inanç temelli kuruluşları seküler benzerleri aleyhine güçlendirecek yeni kanun teklifinde bulundu.

Beyaz Saray İç Politika Konseyi Başkanı Joe Grogan perşembe günü yaptığı açıklamada, her yıl milyarlarca dolar değerinde federal hibe veren 9 federal kurumun, sosyal hizmet tedarikçilerini, yardımdan faydalanan tarafı açıkça dini karakterde olmayan alternatif tedarikçilerin varlığından haberdar etmekle ve istenmesi halinde onlara sevk etmekle yükümlü kılan Obama dönemi düzenlemelerini feshetme sürecine başlayacağını açıkladı.

Bu 9 kurum, yani ABD Adalet Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), madde bağımlılığı tedavisi, mesleki eğitim, barınma yardımı ve evlat edinmenin yanı sıra ABD'de ve yurtdışında sağlık hizmeti gibi birbirinden farklı hizmetlerin dışında kalan gruplar için milyarlarca dolar değerinde devlet yardımı temin ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut kanunlar uyarınca sosyal hizmet vermek için federal fonlardan yararlanan inanç temelli gruplar, sundukları hizmetlerden faydalananlara dini olmayan başka tedarikçilere de ulaşma seçenekleri olduğunu bildirmek zorunda. Örneğin mevcut kanunlar, Medicare'den (ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bir program, ç.n.) yararlanan ve bariz biçimde Hıristiyan uyuşturucu rehabilitasyon programlarının, muhtemel hastaları dini olmayan alternatif tedavi imkanlarının uygunluğuna dair bilgilendirmesini ve talep halinde hastaları bu seçeneklere sevk etmesini gerektiriyor.

Grogan böyle bir zorunluluğu ortadan kaldırmanın "federal hükümetin sosyal hizmet programlarının, dini özgürlüğün korunması ve federal hukukla tutarlı bir biçimde yürütülmesini sağlayacağını" söyledi.

Bununla birlikte inanç temelli sosyal hizmet sağlayıcılarının istendiğinde seküler muadillerine yönlendirme yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmak, çoğu açıkça misyonerlik faaliyetinde bulunan veya cinsiyet ya da cinsel yönelim temelli ayrımcılık yapan bu tarz gruplardan ivedi ihtiyaç sebebiyle medet uman Amerikalıların önyargı veya beyin yıkamaya maruz kalabileceği anlamına geliyor. 

Dahası Trump yönetiminin önerdiği revize edilmiş kanunlar dini sosyal yardım kuruluşlarının Amerikalıları ayrımcılık karşıtı yasaların ihlallerini nereye rapor edebilecekleri konusunda bilgilendirmesini de gerektirmeyecek. 

 

 

Yönetimden üst düzey bir yetkili, Obama dönemi kanunlarının "son derece haksız" olduğunu çünkü inanç merkezli olmayan kuruluşlara, istenmesi halinde dini muadillerine yönlendirme yapma zorunluluğu getirmediğini söyledi. 

Yetkili, "Ne zaman bir grup başkalarının taşımadığı bir yük taşırsa burada eşit olmayan bir muamele olduğuna inanırız" dedi. Yetkili ayrıca, yönetimin tersine çevirmek istediği kanunların "dini kuruluşları bir nevi hazırda bekleyen hak ihlalcisi olarak yansıttığını" söyledi.

"Bu, dini bir sosyal yardım kurumunun kapısından giren herkesin kendilerini rencide edilmiş veya rahatsız hissetmeleri ya da başka herhangi bir yerde yardım aramaları gerektiği izlenimi uyandırıyor" diyen yetkili, daha sonra da Yüksek Mahkeme'de görülen bir davadan bahsetti. Söz konusu davada mahkeme, bir aile şirketinin, sahiplerinin dini inançlarına uymadığı gerekçesiyle işçi sağlık hizmeti planına doğum kontrol haplarını dahil etmek zorunda olmadığına hükmetmiş; kararda dini kuruluşların Amerikalıları seküler kuruluşlara yönlendirmesini gerektirebilen Obama dönemi kanunlarına müracaat edilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU