Faytoncular Odası Başkanı Ünal: Karar bizi tatmin etmese de saygı duyacağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün alınan kararla Adalar’da ulaşım artık faytonlar yerine elektrikli araçlarla sağlanacak. Faytoncuların ailelerinden birer kişi ise İBB'de görevlendirilecek

İBB, Adalar’daki 277 tescilli fayton plakasını ve atları satın alacak / Fotoğraf: AA

Adalar’daki faytonların durumu uzun zamandır tartışma konusu.

Ruam hastalığı sebebiyle çok sayıda atın itlaf edilmesi ve İstanbul Valiliği’nin aldığı kararla 3 ay süreyle fayton kullanımının yasaklamasının ardından konu dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (iBB) meclisinde gündeme geldi.

Burada oy birliğiyle, Adalar’daki 277 adet tescilli fayton plakasının İBB tarafından 300 bin TL bedelle, atların ise 4 bin TL karşılığında satın alınmasına karar verildi.

İBB fayton plakaları ve atlar için toplam 90 milyon TL civarında ödeme yapacak.  

Böylelikle Adalar’da ulaşım, Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla sağlanacak.

İBB elektrikli araçları satmayacak

İBB bu araçların satışını yapmayacak, Adalar'daki ulaşımı kendisi organize edecek.

Atlar ise veteriner kontrolünde doğal yaşam alanlarına bırakılacak.

"Karar bizi tatmin etmese de saygı duyacağız"

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, İBB Meclisi'nde alınan kararı Independent Türkçe’ye değerlendirdi:

Tüm partilerin ortak kararı, İBB meclisinde oybirliğiyle geçti. Sonuçta Cumhurbaşkanımızın da, Vali Beyin de İBB Başkanımızın da böyle bir isteği vardı. Saygı duyacağız, yapılacak bir şey yok. Karar açıkçası bizi tatmin etmedi ama tatmin etmese de saygı duyacağız.

Kararın kendilerini neden tatmin etmediğini sorduğumuz Ünal, “Elektrikli araçlarla ulaşımı bizim yapmamızı talep etmiştik. İBB ile yaptığımız toplantılarda hiç para telaffuz etmedik. Ama ulaşımı biz sağlayamayacağız” yanıtını verdi.

 

Hıdır Ünal Faytoncular Odası Başkanı İHA.jpg
Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal / İHA

 

“Her faytoncu ailesinden bir kişi İBB’de görevlendirilecek”

Hıdır Ünal, Adalar'daki faytoncuların ailelerinden birer kişinin İBB tarafından işe alınacağını da sözlerine ekledi:

Dün İBB meclisinde alınan karara göre, atların parası ve faytonların parasının yanı sıra her  aileden bir kişinin işe alınma kararı çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kararına göre, her faytoncu ailesinden bir kişi, İBB’de görevlendirilecek. Bu görevlendirme ağırlıklı olarak İSPARK’ta yapılacak. İnsanların akarı, geliri kesilmiyor, kısmen de olsa mağduriyetleri gideriliyor.

 

Adalar fayton AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, faytoncuların büyük bölümünün karardan memnun olsa da mutsuz olanların da bulunduğunu sözlerine ekledi:

Faytoncuların büyük bölümü karardan memnun. Ancak parasal olarak kısmen memnuniyet sağlansa da sürekli para kazandığı işi elinden alındığı için demoralize olanlar da var.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Demosunu gördüğüm elektrikli araçları beğendim”

Hıdır Ünal, Adalar’da bundan sonra ulaşımın yapılacağı elektrikli araçları beğendiğini söyledi. Dün kendilerine bu aracın demosunun izletildiğini belirten Hıdır Ünal, “Elektrikli golf aracı şeklinde bir araç kararlaştırılmış, Ada karakterine en uygun araç. Dün demosunu gördüğüm araçları beğendim” dedi.

“Atlar çalıştırılmayacak, İBB organize edecek”

Atların bundan sonra doğal yaşam alanlarına bırakılmasına ilişkin ise Ünal, “Bu durumu İBB organize edecek. Çalıştırılmamak üzere, ana karada atların yerleri ve bakıcıları ayarlanıyor. Yerini tam olarak bilemiyorum ama isteyenler bu atları sahiplenecek. Çalıştırılmamak üzere transferleri yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU