SARS benzeri gizemli virüs nedeniyle Çin'de bir kişi daha öldü

Çin'de ortaya çıkarak onlarca kişiyi hasta eden ve iki Asya ülkesinde daha görülen gizemli virüs nedeniyle ikinci ölüm vakası yaşandı 

Virüsün yayaılabileceğini belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastaneleri tedbir alamalrı konusunda uyarıyor  (AFP) 

Çinli yerel yetkililer SARS'la (Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) aynı aileden gelen yeni tür koronavirüs salgınının merkezi olduğunu düşündükleri Wuhan şehrinde 69 yaşındaki bir erkeğin çarşamba günü hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Wuhan Sağlık Komisyonu bu kişinin 31 Aralık'ta hastalandığını, 5 gün sonra da çoklu organ yetmezliği ve akciğer tüberkülozu nedeniyle sağlık durumunun kötüleşerek yaşamını yitirdiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi yetkililer zatürreye neden olan yeni virüsün Çin'de en az 41 kişiye bulaştığını duyurmuştu. Wuhan Sağlık Komisyonu perşembe günü yaptığı açıklamada bu kişilerden 12'sinin iyileştiğini ve taburcu edildiklerini açıkladı. 5 kişinin sağlık durumununsa ciddiyetini koruduğu ifade edildi.

Son virüs salgını Asya genelinde endişeye yol açmış durumda. SARS virüsü 2002 ve 2003 yıllarında Çin'de 349, Hong Kong'da da 299 kişinin ölümüne yol açmıştı. 

Tayland: Salgın yok

Yeni koronavirüs Çin dışında şu ana kadar Tayland'da iki kişide, Japonya'da da bir kişide görüldü.

Tayland Sağlk Bakanlığı bugün (17 Aralık) yaptığı açıklamada akciğer enfeksiyonu semptomları gösteren 74 yaşındaki bir turistin 13 Ocak'ta havalimanında tespit edildiğini ve Bangkok'daki bir hastanede tedavi altında olduğunu duyurdu.

Geçen hafta da ülkeye giren bir Çinli kadında virüs tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştı. Bu kadının sağlık durumunun iyiye gittiği ve yakında taburcu edileceği de belirtildi.

Tayland Sağlık Bakanı Anutin Charnvirakul gazetecilere verdiği demeçte "Bu tür hastalıkları kontrol edebileceğimizden eminiz" dedi. Bakan durumun kontrol altında olduğunu ve Tayland'da şu anda bir salgın yaşanmadığını söyledi. 

İki ülke yetkilileri de hastalanan kişilerin Wuhan şehrini ziyaret edenlerden oluştuğunu açıklamıştı. Wuhan'daki bir deniz ürünleri pazarının salgının merkezi olduğunu söyleyen Çinli yetkililer pazarı 1 Ocak'ta kapatmıştı. Enfekte olan kişilerin çoğu pazarda çalışanlar ya da pazarı ziyaret edenlerden oluşuyor. 

Çinli yetkililer ayrıca virüsün bulaştığı kişilerle yakın temasta bulunan 700'den fazla kişiyi takip etti. Bunlar arasında hastalanan çıkmadı. Ancak Wuhan Sağlık Komisyonu virüsün "sınırlı şekilde de olsa insandan insana bulaşması" ihtimalini dışlamıyor zira daha önce Çinli bir kadının virüsü kocasından kapmış olabileceği belirtilmişti. 
 


Koronavirüs nedir?

Koronovirüsleri enfekte olmuş kişinin hapşırma, öksürme ya da fiziksel temas yoluyla diğer insanlara bulaşabiliyor. Bazı türleri nezleye yol açarken SARS ve MERS gibi türleri daha ağır solunum yolu hastalıklarına sebep oluyor. 

Bu virüsler insanlarda yaygın olarak bulunsa da yarasa, deve ve diğer hayvanlarda bulunan egzotik türleri ağır hastalıklara yol açıyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne göre koronavirüslerin inyaygın belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük ve ateş yer alıyor. Nefes darlığı, titreme ve vücut ağrılarıyda daha tehlikeli koronavirüsü türlerinin belirtileri arasında.

İlk kez 2002'de Çin'in güneyinde ortaya çıkan SARS, 20'den fazla ülkeye yayılmış, 8 binden fazla kişinin hastalanmasına ve yaklaşık 800 kişinin de ölmesine yol açmıştı. 2004'ten beri herhangi bir SARS vakası rapor edilmedi. 

Bir diğer koronavirüsü MERS (Ortadoğu solunum sendromu) ise 2012'de Ürdün ve Suudi Arabistan'da görülmüş ve yine 20'den fazla ülkeye yayılmıştı. Yaklaşık 2500 vaka tespit edilirken 800'den fazla kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirmişti. Son yıllarda MERS vakaları görülmeye devam ediyor. 

 

Independent Türkçe, AFP, AP, Reuters

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU