Yerli otomobil projesinde yer alan Özilhan: Yan sanayi elektrikli parça dönemine hazır olmalı

Anadolu Isuzu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye’nin yerli otomobili projesinde yer alan Tuncay Özilhan, otomotiv yan sanayinin elektrikli parça dönemine hazır olması gerektiği uyarısında bulundu

Fotoğraf: AA

Anadolu Grubu ve bünyesindeki Anadolu Isuzu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten iş insanı Tuncay Özilhan, elektrikli araçların otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatacağını belirtti, yan sanayinin elektrikli araçların yaygınlaştığı döneme hazır olması gerektiği uyarısında bulundu. 

Özilhan, elektrikli araçların çok hızlı geliştiğini ve günlük hayatın içinde daha çok yer etmeye başladığını, Türkiye'nin de bu durum ile ilgili harekete geçmek mecburiyeti olduğunu söyledi:

Bizim de buna hazırlanmamız gerek. Ancak şu an baktığımızda hem üreticilerin hem de yan sanayinin buna tam olarak hazır olmadığını görüyoruz. Özellikle yan sanayi için şu anda olumsuz bir durum var. Elektrikli araçlar geliştiğinde şu anki yan sanayi boşa çıkacak.  

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) içinde de yer alan Özilhan, "Otomotiv yan sanayinin elektrikli araçların ihtiyaçlarına doğru bir hareket içine girmesi lazım. Ancak bunun sadece üreticiler ve yan sanayicilerin bir araya gelmesi yeterli değil. Burada devlet teşviklerinin de devreye girmesi gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özilhan, dünyada milliyetçilik arttığı için Afrika ve Ortadoğu’da bazı pazarlarda satış yapmakta zorlanıldığını, iç pazarda teşviklerin ise sürdürülebilir bir etkisi olmadığını söyleyip 'hurda teşviki'ne dikkat çekti:

Bu pazar için ÖTV indiriminden ziyade hurda teşvikinin olması gerekiyor. Ağır ticaride 10 yaşın üstümde 2 milyon araç var. Hepsinin çevreye  verdiği zarar ortada. Bizimle beraber yan sanayinin de bu tarafa doğru gelişmesi gerekiyor. Geleceğe hep birlikte hazırlanmamız gerekiyor. Ancak bugün adım atılsa neticileri ancak 2-3 yıl sonra alabiliriz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU