Amazon kabileleri Bolsonaro’ya karşı direniş için bir araya geldi

Aşırı sağcı liderin Brezilya devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana ormanlardaki yasadışı faaliyetler arttı

Toplantıda söz alan kabile liderleri, halklarını tehdit eden sorunlara çözüm bulmaya çalıştı (Reuters)

Brezilya’da yerli halkların liderleri, yasalarla kendi topluluklarına ayrılmış arazilerin aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro tarafından ticari amaçlı madencilik ve tarım faaliyetlerine açılması girişimini protesto için bir araya geldi.

Kabile şeflerinin 17 Ocak’a kadar sürmesi planlanan görüşmelerde Amazon ormanlarını tehditlerden korumak için gerekli stratejileri görüşeceği kaydedildi.

Reuters’a konuşan Kayapo kabilesinin lideri Txucarramae, “Bolsonaro’nun bahsettiği zenginler; araba, uçak ve çiftlik satın alan beyaz adamın zenginleri. Bizim zenginlerimizse buradaki ormanlar ve nehirlerde” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya'da yayın yapan O Globo gazetesi elde ettiği yasa taslağına dayandırdığı haberinde, hükümetin hazırladığı yasa değişikliğinde, yerli halkın yaşadığı koruma alanlarının yalnızca madenciliğe değil aynı zamanda petrol ve doğal gaz aramalarına da açılacağını, yeni hidroelektrik santrallerinin inşa edileceğini ve yakın zamanda çıkarılan yasayla yerli topraklarına yapılması yasaklanan genetiğiyle oynanmış ürün çiftliklerinin kurulacağını iddia etti.

Bolsonaro’nun ülkede yaklaşık 900 bin yerliyi ekonomiye ve sosyal hayata “entegre etme” sözü verirken 462 koruma alanını ticari madencilik ve tarıma açma girişiminde bulunduğu belirtiliyor.

Çevrecilerse böyle bir hamlenin dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazonlar’daki ağaçsızlaşma sürecini hızlandıracağını söylüyor.

Bolsonaro’nun geçen yıl göreve gelmesinden bu yana yasadışı faaliyet gösteren ağaç kesicilerin ve madencilerin koruma altındaki arazileri işgal etmesinde artış gözleniyor.

Bu süreç ormansızlaşma ve yangın oranlarını yükseltirken, söz konusu alanlar konusunda sonu ölümle biten çatışmaların yaşanmasına yol açıyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU