Mısır polisi AA ofisini bastı, 1’i Türk vatandaşı 4 çalışan gözaltında

Kahire bürosuna baskın yapılan AA, 4 çalışanın bilinmeyen bir yere götürüldüğünü duyurdu

Mısır polisi, Anadolu Ajansı (AA) Kahire bürosuna baskın yaparak 4 çalışanı gözaltına aldı.

AA’nın abonelerine geçtiği haberde, polisin 1’i Türk vatandaşı 4 AA çalışanını bilinmeyen bir yere götürüldüğü belirtildi.

Dışişleri'nden kınama

Dışişleri Bakanlığı, AA'nın Kahire Bürosu’na baskın yapılmasını ve bazı çalışanlarının gözaltına alınmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır makamlarından AA'nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır'daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır" denildi.

mısır-aa.jpg
Anadolu Ajansı Kahire ofisinin bulunduğu bina / Fotoğraf: AA (Arşiv)

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulahmit Gül, Mısır'ı kınadı.

Gül, "Mısır'da hukuksuz şekilde gözaltına alınan AA çalışanlarının serbest bırakılmasını bekliyor, bu pervasız girişimi kınıyorum" açıklamasını yaptı.

Siyaset, medya ve sendika temsilcilerinden tepki

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir ile Fatma Betül Sayan Kaya ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlediği baskını kınayarak, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

AA Genel Müdürü Şenol Kazancı ile ayrı ayrı görüşen Kandemir ve Kaya, olay hakkında bilgi aldı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Fatih Şahin de "Anadolu Ajansı Kahire bürosuna Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesini ve büro çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Kocaeli Milletvekili Akif Yılmaz, AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile eski Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Zahid Akman da Genel Müdür Kazancı'yı aradı.

2013’te Mısır’da yapılan askeri darbeyle Abdulfettah Sisi yönetimi işbaşına gelmişti. 

Darbenin ardından tutuklanan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 17 Haziran’da mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Çok sayıda Mısır vatandaşı darbenin ardından çeşitli nedenlerle tutuklanmıştı.

Bahçeli: Bu davranışın insani temeli yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Mısır'daki baskın hakkında Twitter'dan açıklama yaptı.

Bahçeli şunları kaydetti: 

Mısır polisi 14 Ocak 2020 akşamında Anadolu Ajansı’nın Kahire Ofisi’ne baskın düzenlemiş, biri Türk vatandaşı olmak üzere dört çalışanı hiçbir gerekçe ileri sürmeden gözaltına almıştır. Bu mütecaviz ve münasebetsiz davranışın hiçbir hukuki, vicdani ve insani temeli yoktur.

Bölgesel işbirliği ve istikrar zeminin kurularak huzur ve barış dinamiklerinin tesis edilmeye çalışıldığı böylesi bir dönemde Anadolu Ajansı’nın Kahire Ofisi’ne yapılan karanlık operasyon basın ve ifade hürriyetine açık saldırı, Türkiye’ye çok net hakaret ve husumettir.

Komşu coğrafyalarda kalıcı ateşkes çabalarının ısrarla sürdüğü, Akdeniz’de yükselen tansiyonun sabırla yatıştırılmak istendiği bir süreçte; Libya’da Hafter’in, İdlib’te Esad’ın, Mısır’da Sisi’nin tehlikeli tutumları ve krize oynamaları sorumsuzluktur, şuursuzluktur.

Darbeci Sisi yönetiminin gözaltına alınan Ajans çalışanlarını bahanesiz serbest bırakması, ayrıca Türkiye’den özür dilemesi büyük bir mecburiyettir. Bu ayıp ve kabalığı kınıyor, Mısır’ın yanlıştan dönmesini samimiyetle ümit ve temenni ediyorum.

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU