Ateşkes görüşmelerinin ardından Libya: UMH birlikleri teyakkuzda, Hafter güçleri hamle yapmayı bekliyor

UMH güçleri, Hafter’in muhtemel saldırı ihtimaline karşı teyakkuz haline geçerken, ateşkese uymayan Hafter güçleri yoğun bir hazırlık içinde

Libya’daki Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter’in, Rusya'daki müzakere masasından Libya’ya yönelik ateşkes taslak metnini imzalamadan kalkması üzerine, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri olası bir saldırı karşısında teyakkuz haline geçti. 

Türkiye ve Rusya’nın yaptığı ortak çağrıyla 12 Ocak'ta uygulamaya giren "kırılgan" ateşkes geçerliliğini koruyor.

Hafter’in Moskova’daki müzakere masasını terk etmesi, Libya içindeki siyasi müttefikinden gelen "ateşkesin geçerliliğini yitirdiği ve savaşa devam edileceği" yönündeki açıklamanın ardından ülkenin yasal temsilcisi UMH’ye bağlı güçler başkent ve çevresinde teyakkuzda bekliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateşkese rağmen silah sesleri duruluyor

Başkentin güneydoğusundaki Remle bölgesinde bulunan UMH savunma hattı henüz sakinleşmiş değil.

Başkentte ateşkes öncesine kadar en şiddetli çatışmaların yaşandığı eski havalimanı yakınındaki Remle Cephesi, bir dönem sivillerin yaşadığı Trablus’un banliyölerinden biri. 

Trablus çevresindeki diğer çatışma noktalarında olduğu gibi sivillerin kaçması üzerine bölge adeta hayalet kasabayı andırıyor. İsabet eden havan, top mermileri ve füzeler nedeniyle, çevredeki evlerde göçükler ve yollarda çukurlar dikkati çekiyor. 

Tarafların birbirinin iletişimini kesmek için kullandıkları sinyal kesiciler nedeniyle bölgede cep telefonları da çalışmıyor.

libya afp 2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Sızma girişimi

Ateşkes geçerli olmasına rağmen cephe hattının sıcak noktasında silah sesleri duyuluyor. 

Hafter güçlerinin kendilerine yönelik taciz atışı yaptığını ve zaman zaman havan topu attıkları bilgisini paylaşan UMH güçleri, özellikle gece saatlerinde Hafter güçlerinin bölgelerine sızmaya çalıştığını anlatıyor. 

UMH güçleri, karşı adım atabilmek amacıyla Hafter milislerinin hangi noktalarda olduğu ve ne gibi adımlara hazırlandığını tartışıyor.

Ateşkese bağlı olduklarını vurgulayan UMH güçleri ancak karşı taraftan bir hamle gelmesi durumunda geri çekilmeyeceklerini ve püskürtme için hazır olduklarını belirtiyor. 

Hafter güçleri hazırlıklarını sürdürüyor

Hafter güçlerinin dışişleri bakanı olarak görev yapan Abdulhadi Huveyc, Hafter’e bağlı LUO’nun Rusya’nın ateşkes girişimine destek verdiğini söylese de, ordunun Trablus’tan çekilmeyeceğini kaydetti.

Huveyc, “Çatışmada taraf olmasından dolayı Türkiye’nin Libya’daki ateşkes girişiminin bir parçası olmasını reddediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Türkiye ve Rusya’nın 12 Ocak'ta yerel saatle 00.00’da hayata geçmek üzere yaptığı ateşkes çağrısına "Rusya Devlet Başkası Vladimir Putin’e saygılarından" dolayı olumlu yanıt verdiklerini söylemişti.

Salih, açıklamasında "ateşkesin kendileri için sona erdiğini savaşın devam edeceğini" kaydetmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU