Olağanüstü genel kurul çağrısı yapan barolardan yeni hamle: TBB delegelerine mektup yazdılar

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun eylül ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılışına katılmasının ardından harekete geçen 12 baronun olağanüstü genel kurul talebi reddedilmişti

Fotoğraf: Barobirlik.org.tr

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van barolarının olağanüstü genel kurul talebinin reddedilmesinin ardından, aynı barolar Türkiye Barolar Birliği delegelerine tek tek mektup yazarak destek istedi. 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun eylül ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılışına katılmasının ardından harekete geçen 12 baronun olağanüstü genel kurul talebi reddedilmişti. 

Feyzioğlu'nun Külliye'deki açılışa katılmasına, Türkiye'deki avukatların yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden 52 baro karşı çıkmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBB'nin ret kararının gerekçesi, " Türkiye Barolar Birliği başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmasının istikrarsızlık yaratacağı, genel kurulun toplanmasını talep eden baroların gündemde yer alan seçim dışındaki taleplerinin bir kısmının soyut olmak üzere dilek ve temenni niteliği taşıması" olmuştu. 

TBB Başkanı Feyzioğlu, ret kararının ardından muhalif barolara yargı yolunu göstermişti.

Muhalif barolardan yeni hamle

Ret kararının ardından yeniden bir araya gelen Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van baroları, olağanüstü genel kurul çağrısı yapan 12 baro dışındaki 68 baronun TBB delegelerine mektup göndererek, tek tek destek vermelerini istedi. 

Delegelere gönderilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

Avukatlık Kanunu’nun 115. Maddesinin açık hükmü uyarınca TBB’yi olağanüstü genel kurula çağırdığımız ancak birliğimizin yönetim kurulunun oy çokluğu ile aldığı kararla, bu talebimizi reddettiği malumlarınızdır. Anılan yasa maddesinin açık hükmü karşısında bu yönde bir karar oluşturulması açıkça hukuka aykırıdır. Takdir edersiniz ki, baro iddiası taşıyan bir hukuk kurumu olarak böyle bir hukuksuzluğu içimize sindirmemiz beklenemez. Öyle anlaşılmaktadır ki, içinde bulunduğumuz bunalımı, TBB’nin itibarını koruyarak aşmak da bizim sorumluluğumuzda kalacaktır. Bu nedenle kararı yargıya taşımak gibi tepkisellikler yerine sorunu içimizde çözecek bir yöntem tercihinden hareketle iradenize başvuruyoruz.

 

Independent Türkçe, Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU