Sigara içen Diyanet personeli artık hac ve umrede görev alamayacak

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş 17 Ocak’ta tüm personele ve valiliklere genelge gönderdi. Genelgede hac ve umre organizasyonlarında artık sigara içmeyen personelin görevlendirileceğini söyleyen Erbaş, "bunu imza karşılığı personele duyurun" dedi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş (Fotoğraf: AA)

Diyanet İşleri Başkanlığı kurumun merkez birimlerine ve 81 il valiliğine gönderdiği genelgede hac ve umre organizasyonlarında görev alacak personelin sigara içmeyenlerden seçileceğini duyurdu.

Diyanet’in hac organizasyonu ile kutsal topraklara giden vatandaşların hac ibadetlerini “sahih, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yerine getirebilmelerinde personele büyük görev ve sorumluluk düştüğünün hatırlatıldığı genelgede organizasyonun her kademesinde görev yapacak personelin ehliyetli ve liyakatli olması Başkanlık olarak önem ve öncelik verilen hususların arasında yer aldığı ifade edildi.

 

“İmza karşılığı duyurulmasını rica ederim”

“Gerek kafilelerde gerekse ekiplerde görev alan bazı personelimizin otel önlerinde ve açık alanlarda sigara içtikleri müşahede edilmiştir” denilen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzalı genelgede şunlar söylendi:

“Hiç şüphe yok ki, bu durum kutsal toprakların manevi atmosferine yakışmadığı gibi rehberlik yaptığımız hac yolcularımızın da örneklik ve rehberlik noktasında beklentilerine uygun düşmemektedir. Uygun düşmediği için de bu konuda organizasyonumuzla hacca veya umreye giden vatandaşlarımızdan Başkanlığımıza sayısız şikâyet dilekçesi gelmiş ve hala gelmektedir. Bu itibarla bu yıl yapılacak hac görevli seçim mülakatlarında sigara içmeyen personel, sigara içen personele tercih edilecek; daha sonraki yıllarda da sigara içen personele hac organizasyonunda görev verilmeyecektir. 

Konu üzerinde hassasiyetle durulmasını ve söz konusu hususun tüm personele imza karşılığında duyurulmasını önemle rica ederim.”

Öte yandan  Erbaş’ın “sigara” açıklamaları onlarca yıllık “sigara haram mı, mekruh mu” tartışmasını yeniden alevlendirdi. 

Erbaş, pek çok ilim adamı ve alimin sigaranın haram olduğunu söylediğini aktararak, “Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir” dedi.

2017 yılında, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan TRT Diyanet’e konuk olan Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı Hüseyin Kayapınar, sigaranın haram olduğunu söylemişti. 

Cübbeli Ahmet: Haram diyemem

Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü bu konuda Diyanet’le ters düşüyor. Sigaraya haram diyemeyeceğini söyleyen Ünlü, “Ancak mekruh olduğu kesindir. Mekruh demek, Allah-u Teala’nın sevmediği, istemediği şeydir. Allah’ın sevmediği, istemediği şeyi yapmamak lazım. Sağlığa zararı kesindir. Cebe zararı kesindir. Bundan sakınmak lazım. Ama tabi ayette, hadiste açıkça bir nas, delil bulunmayan bir konuda da haram hükmü veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Cevat Akşit: Kesinlikle haram

Prof. Dr. Cevat Akşit ise sigaranın “kesinlikle haram” olduğunu söylüyor. Akşit, sigaranın “intihar etmek” gibi olduğunu söyleyerek, intihar etmenin ise haram olduğunu ifade etti.

 

 

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız ise sigaranın haram olup olmadığına ilişkin tartışmada şunları söyledi:

“Bunu Sağlık Bakanlığı’na, Dünya Sağlık Örgütü’ne sormak lazım. Dünyada bütün sağlık örgütleri, dünya birleştirilmiş sağlık kurumları, laik Türkiye’nin laik Sağlık Bakanlığı bun ölümcül bir gerekçe olarak görecek, üstüne sağdan ölü işareti, soldan kurşun işareti, önden kanser logosu, altıgen, altı ölüm raporu var üstünde; İslam buna “haram” demiyor. O zaman İslam, insan sağlığını hiç görüyor” diyerek tepki gösteriyor."

Nihat Hatipoğlu: Haram demem mümkün değil

İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitsi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise farklı bir görüşte. “Sigaraya haram demem mümkün değil; haram demem için elimde bir malzeme olacak. Neye göre haram diyeyim. Sarhoş edici değil, necis değildir, esrar, eroin, morfin gibi bir şey değil ki ben ona haram diyeyim. Sağlığa zararlı, doğru. Sağlığa zararlı bir yığın şey var, onlardan biridir sigara. Sigaraya karşı olmak farklı şey, onu haram kategorisine koymak farklı şey.”
 

DAHA FAZLA HABER OKU