Çavuşoğlu: Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin anlamı yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes anlaşmasını imzalamayan Hafter'i eleştirdi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hafter'in ateşkes anlaşması imzalamaması kimin savaş kimin barış istediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Hailife Hafter Rusya'nın başkenti Moskova'da yürütülen ateşkes görüşmelerinin ardından Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac'ın kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

Libya'da ateşkes için Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Konukevi’nde Türk ve Rus heyetlerinin gözetiminde 8 saat diplomasi trafiği sürmüştü.

Çavuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada "Böyle devam ederse Berlin sürecinin anlamı yok" diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın geçen yıl başlattığı Berlin Süreci, Libya’da faal durumdaki ülkelerin mümkün olduğunca tümünü masaya oturtmayı hedefliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, "Ama bu tabloda şunu görüyoruz; kim barış kim savaş, kim Libya'da birlik beraberlik istiyor, kim istemiyor ortaya da çıkmış oldu." ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bir açıklama yaptı.

Akar,  "İdlib'de ve Libya'daki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz alanda. Biz bunu sonuna kadar destekliyoruz. Dileğimiz, bir an önce hem İdlib hem Libya'ya barışın, huzurun gelmesi, akan kanın durmasıdır." dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU