Rusya: Hafter, Libya ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'yı terk etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadığını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Hailife Hafter Rusya'nın başkenti Moskova'da yürütülen ateşkes görüşmelerinin ardından Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac'ın kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hafter'in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını doğruladı.

Kısa açıklamada Libya'da tarafları bir araya getirme çabasının devam ettiğini aktardı.

Libya'da ateşkes için Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Konukevi’nde Türk ve Rus heyetlerinin gözetiminde 8 saat diplomasi trafiği sürdü.

Hafter, Türkiye'nin katılımı olmadan uluslararası izleme gücü konusunda ve Türkiye ve Suriye'den gelen ya da gelecek olan yabancı savaşçıların koşulsuz geri çekilmesi konusunda ısrarcıydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafter bununla birlikte önerilen ateşkesin Libya Ulusal Ordusu'nun taleplerini göz ardı ettiğini düşünüyor, kendi ordusunun Trablus'ta konuşlandırılmasını istiyor ve Tobruk'taki parlamentoya güvenoyu verecek bir ulusal birlik hükümetinin kurulması hususunda ısrarcı olduğu söyleniyordu. 

Söz konusu anlaşma Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından kabul görürken, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter ve beraberindeki heyet, anlaşmayı düşünmek için zaman istemişti. 

Ortadoğu merkezli bazı basın kuruluşları Hafter'in Moskova'dan gece saatlerinde ayrıldığını öne sürmüştü.

Rus medyasında da Hafter'in özel bir uçak ile Şeremetyevo Havalimanı'ndan batı Avrupa istikametine doğru hareket ettiği iddiasına yer verilmişti. 

Hafter, Moskova’dan ayrılışını Trablus’un güneyinde 2 taraf arasında baş gösteren çatışmalar olduğunu vurgularken gece yarısı döndüğü ülkesinde ‘zafer ve kararlılık’ açıklamalarında bulunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Libya’da ateşkes anlaşması yapılmasına dair çağrısı üzerine Türkiye ve Rusya heyetleri başta olmak üzere Moskova’da görüşmeler başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU