Eczanelerde ilaç sıkıntısının nedeni firmaların zam beklentisi mi?

Eczacı örgütleri "Her gün olmayan ilaç listesine 10 ilaç daha ekleniyor" diyor

Eczanelerde bazı ilaçların bulunamadığına yönelik şikayetler her gün artıyor. İlaçlardaki yeni kur tarifesi 15 Şubat’ta belirleneceği için firmaların ilaçları yeni kur üzerinden satmak için piyasaya vermediği öne sürülüyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan “Firma yollamıyor, ‘depolarda var’ diyor. Depolar ‘bizde yok’ diyor. Biz de hangisine inanacağımızı şaşırdık. Her gün olmayan ilaç listesine en az 10 çeşit ilaç ekleniyor” dedi.

Antiviral ilaçlar, ülser ilaçları, mide ilaçları, çocuk antibiyotikleri, B12 vitamini gibi pek çok ilacın eczanelerde bulunamadığı belirtiliyor.

Saydan yeni bedellerin 19 Şubat’ta yürürlüğe gireceğine dikkat çekti ve “21 Şubat sabahı bulunamayan ilaçların piyasaya verildiğini görünce şaşıracağız” diye konuştu. 

‘30 ilaçtan sadece beşinin eşdeğeri var’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da piyasada en az 140 ilacın olmadığını belirtti. Çolak “Özel bir kalem yok. Diyabet ve tansiyon var. Her hastalıktan bir iki kalem var. Muadili olanlar var, olmayanlar var. Bizi muadili olmayanlar daha çok ilgilendiriyor” dedi. Çolak erişim sorunu yaşanan 30 temel ilaçtan sadece beşinin muadilinin bulunabildiğine dikkat çekti.

Şikayetlerin ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, TEİS’e yazı yazdı. Bakanlık TEİS’ten piyasada bulunmayan ilaçların adlarını ve barkod numaralarını talep etti. TEİS’ten bakanlığa verilen yanıtta bulanamayan ilaçların listesi gönderildi. Ancak yazıda farklı illerdeki eczanelerin birbirleri ile ilaç alışverişi yapmasının engellendiği belirtildi.

“İl dışı ilaç takası serbest olsun”

Devlet hastanelerinin iller arasında ilaç ve tıbbi malzeme alışveriş yapabildiklerine, eczacılar hakkındaki kanunun da buna izin verdiğini belirten TEİS Başkanı Saydan, “Ancak il dışı takası yasaklandı. Ben Kırıkkale’deki eczacı arkadaşımdan ilaç alamıyorum. Eğer il dışı takası açılacak olursa tedarik sıkıntısını daha kolay gideririz. Bakanlığa bunu bildirdik, inşallah tedbir alınacaktır” dedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU