ABD ordusunu ‘terör örgütü’ ilan eden İran kararda değişikliğe gidiyor

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, parlamentoda onaylanan kararla ilgili değişiklik için ilgili kurumları bilgilendirdi

Fotoğraf: Reuters

Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Parlamentosu’nda kabul edilen ve ABD ordusunun ‘terör örgütü’ kabul edilmesini öngören kararın değiştirilmesi için ilgili kurumlara talimat gönderdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft BM Güvenlik Konseyine gönderdiği mektupta, İran'a "ABD, uluslararası barış ve güvenliğin daha fazla tehlikeye atılmasını ve İran rejiminin gerginliği tırmandırmasını önlenmek için İran ile ön koşulsuz ciddi müzakerelere hazır" teklifinde bulunmuştu. Ancak bu teklif İran tarafından reddedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, ABD'nin ön koşulsuz müzakere teklifine ilişkin, "Öyleyse neden ekonomik yaptırımlarla boğaza bıçak dayayıp diyaloğa hazır olduklarını iddia ediyorlar. Kesinlikle hayır. İran halkına karşı bu düşmanca politika devam ettiği sürece diyaloğa hayır” ifadelerini kullanmıştı.

Süleymani suikastı sonrası ilan edildi

İran Parlamentosu, Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleyman’ının ABD tarafından öldürülmesinin ardından 9 Ocak’ta toplanmıştı.

Mecliste yapılan oylamada, ABD ordusu ve Pentagon’u "terör örgütü" olarak nitelendiren önerge oybirliğiyle kabul edilmişti.

İran meclisinin kabul ettiği önerge, ABD ordusu mensupları ile Pentagon çalışanlarının ve bağlı kuruluşlarda görev yapan ajan ve yöneticilerin "terörist" olarak nitelendirilmesini içeriyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçtiğimiz yılın nisan ayında Başkan Donald Trump’ın talimatıyla "terör örgütleri" listesine alınmıştı.

İran Meclisi, bu karardan bir gün sonra ABD'nin Ortadoğu'da görev yapan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nı (CENTCOM) "terörist," ABD'yi de "terörizme destek veren devlet" olarak tanımlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU