Sahte sigorta vurgunu: SGK, Avrupa’da çalışan binlerce Türk’ün emekliliğini iptal etti

Almanya’da yaşayan Türk işçilerini sahte evraklarla SGK’dan emekli eden aracı şirketler mercek altına alındı. Binlerce emeklinin emekliği iptal edildi. SGK, geriye dönük emekli maaşlarını da almak için işlem başlattı

Fotoğraf: AA

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’da çalışan Türkleri, “Sizi 3 bin 600 günden, daha az prim ödeyip daha yüksek maaş alarak emekli edeceğiz” diyerek kurulan sahte emeklilik şirketlerinin, yaklaşık 700 bin kişiden 1500 ila 3000 euro arasında para topladığı iddia edildi.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre, aracı şirketler tarafından, Avrupa’da çalışan Türk vatandaşlarına Türkiye'de kurulan paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) numaraları alındı. Binlerce kişi, SGK'dan 4a sigortalısı olarak, emekli edildi. Aracı şirketleri mercek altına alan Sosyal Güvenlik Kurumu bu yolla emekli olan binlerce kişinin emekliliğini iptal etti.  

Maaşları da geri istiyor

Kurum, emekli olan 700 bin kişiden birçoğuna, “Sahte bilgi ve belgelerle aylık bağlattığınız için emekli aylığınız iptal edildi. Size ödediğimiz paraları faiziyle geri ödeyeceksiniz” yazısı gönderdi. 25 milyar dolar zarara uğrayan SGK, 10 yıl geriye dönük tüm maaşlar ve emeklilik ikramiyelerini de geri istiyor.

Emekliliği iptal edilen gurbetçilerden, ayrıca yasal faiz talep ediliyor ve haklarında dava da açılacak. Kişilere 7 gün itiraz hakkı tanındı. İtiraz edilmezse karar kesinleşecek. İtiraz edenlerin ise İş Mahkemesi'nde dava açma dışında bir şansı yok.

Avrupa’daki Türk vatandaşlarından Türkiye'de yasal anlamda ticari bir faaliyeti olmayan şirketlerde fiili ve gerçek çalışması olmadığı için emekliliği  iptal edilenlerin sayısının şimdilik 30 bin olduğu, sayının 500 bine ulaşabileceği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU