Birleşmiş Milletler, Kaşıkçı cinayeti için Türkiye'ye raportör gönderiyor

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesinden 108 gün sonra Birleşmiş Milletler soruşturma için bir temsilcisini Türkiye'ye gönderiyor

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma için 28 Ocak-2 Şubat'ta Türkiye’ye geliyor. 

Callamard, soruşturma sürecinde elde ettiği bilgileri ve soruşturmaya ilişkin tavsiyelerini BM İnsan Hakları Konseyi'nin hazirandaki oturumunda rapor olarak sunacak. 

Aynı zamanda Kolombiya Üniversitesi’nin Küresel İfade Özgürlüğü programının direktörlüğünü yürüten Callamard, soruşturmanın “yaşam hakkı”, “suiistimallerin engellenmesi” ve “hesap verilebilirliğin sağlanması” için ülkelerin uluslararası anlaşmalara ne seviyede uyduklarını belirleyeceğini söyledi. 

 

 

İngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira da Callamard’a eşlik edecek. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün katıldığı bir canlı yayında Kaşıkçı cinayetine ilişkin şeffaf bir süreç yürüttüklerini söyleyerek cinayetin uluslararası boyuta taşınması yönünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiğini hatırlatmıştı. 

Kaşıkçı’nın cesedi hala bulunamadı 

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin üzerinden üç aydan uzun bir zaman geçti.

Orta Doğu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın nasıl öldürüldüğüne ilişkin bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduğu konusu henüz netlik kazanmadı.
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU