Hubble, “Godzilla galaksiyi” görüntüledi

Büyük boyutlarına rağmen, araştırmacılar onu “nazik bir dev” diye niteliyor

(NASA)

Hubble Uzay Teleskobu 30. yılına girerken, görkemli bir sarmal gökada görüntüledi.

Godzilla galaksi” diye nitelenen galaksinin yerel evrendeki bilinen en büyük gökada olduğu düşünülüyor (Yerel evren, Dünya’dan yaklaşık bir milyar ışık yılı uzaklığı kapsıyor).

Samanyolu’nun 2,5 katı genişliğindeki UGC 2885 isimli galakside, 10 kat fazla yıldız yer alıyor. Büyük boyutlarına rağmen, araştırmacılar onu “nazik bir dev” diye niteledi. Çünkü milyarlarca yıldır sessizce oturan galaksi, intergalaktik uzayın ipliksi yapısından hidrojen yudumluyor. Bu da galaksideki devam eden yıldız doğumunun Samanyolu’ndaki doğumların yarısına denk geldiğini gösteriyor.

Bunun yanı sıra merkezindeki süper kütleli kara delik de “uyuyan bir dev” diye nitelendi. Çünkü UGC 2885, küçük uydu galaksilerle beslenmiyor. Bu da demek oluyor ki gazını çekim kuvvetine kaptıran galaksi açlıktan ölüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galaksinin bir diğer takma adı da Rubin’in Galaksisi. Bu ismi, galaksiyi Hubble Teleskobu’yla gözlemleyen Louisville Üniversitesi’nden Benne Holwerda verdi. Holwerda, bu isimle birlikte gökbilimci Vera Rubin’in (1928-2016) anısını yaşatmak istediklerini söyledi.

Hubble Teleskobu’nun internet sitesinde yer alan habere göre Holverda, Rubin’in 1980’de bu galaksinin boyutları üzerine yaptığı çalışmadan ilham aldığını söyledi. Rubin’in çalışması, galaksinin kütlesinin çoğunu oluşturan karanlık madde için kanıt sağlamıştı.

“Bu bir hatıra fotoğrafı” diyen Holverda, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rubin’e atıfta bulunmamızın nedeni, Hubble’la yaptığımız araştırmanın büyük bir parçası olması.

Araştırmacılar galaksinin bu devasa boyutlarına neyin yol açtığını hala anlamaya çalışıyor. İhtimallerden biri, galaksinin epey izole bir ortamda bulunması, yani çevresinde şeklini bozabilecek başka yakın bir galaksinin olmaması.

Peki bu “canavar” zaman içinde çevresindeki galaksileri yemiş olabilir mi?

Araştırmacılar bunun cevabını bulmak için Hubble’ın yüksek çözünürlüklü teknolojisini kullanıyor ve galaksinin halesindeki küresel yıldız kümelerinin sayısını hesaplıyor. Kümelerin fazlalığı, bu yıldızların başka galaksilerden gelip gelmediğini gösterecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU