İran krizi: Birleşik Krallık, Körfez'deki gemilerini korumak için donanmayı harekete geçirdi

HMS Montrose fırkateyni ve HMS Defender destroyeri, kilit öneme sahip petrol geçidi boyunca gemilere eşlik etmek üzere gönderildi

Kraliyet Donanması'na ait HMS Montrose fırkateyni bölgede konuşlandırıldı (AFP)

Birleşik Krallık (BK) Kraliyet Donanması, İranlı komutan Kasım Süleymani'nin Donald Trump'ın emriyle insansız hava aracı kullanılarak öldürülmesinin ardından gerilimin yükseldiği sırada Körfez'deki gemilerini korumak üzere konuşlandırıldı.

BK Savunma Bakanı Ben Wallace, petrol ticaretinde kilit öneme sahip geçit boyunca Britanya bandıralı gemilere eşlik etmeleri için iki savaş gemisine derhal Hürmüz Boğazı'na dönmeleri emrini verdiğini ifade etti.

Tip 23 sınıfı fırkateyn HMS Montrose ve Tip 45 sınıfı destroyer HMS Defender cumartesi günü bölgede mevzilenirken, Wallace hükümetlerinin "böyle bir zamanda gemilerini ve yurttaşlarını korumak için gerekli tüm adımları atacağını" dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Topyekun bir savaş yaşanmasına dair korkular yükselirken söz konusu hamle, BK Dışişleri Bakanlığı'nın bölgeye seyahat edenlere yönelik uyarısını güçlendirmesinin ardından geldi.

General Kasım Süleymani'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın verdiği yetkiyle perşembe günü düzenlenen hava saldırısında öldürülmesinin ardından Tahran yönetimi güçlü misillemede bulunacağına dair ant içti.

ABD ayrıca Kuveyt'e 3 bin kişilik ilave birlik sevk etti.

Bağdat'taki cenaze yürüyüşüne katılan binlerce destekçi, "Amerika'ya ölüm" sloganı attı.

Wallace, ABD'nin "kendisini savunma hakkı olduğunu" ifade etmekle birlikte "tüm tarafları" ortamı yatıştırmaya çağırdı.

ABD'li mevkidaşı Mark Esper'le görüşmesinin ardından açıklama yapan Wallace, Amerikan kuvvetlerinin Irak'ta "son birkaç ay" boyunca "İran destekli milisler tarafından defalarca saldırıya maruz kaldığını" belirtti.

Bakan Wallace şunları söyledi:

General Süleymani, komşu egemen devletlerin kuyusunu kazmak ve İran'ın düşmanlarını hedef almak adına taşeronlara başvurmanın merkezinde yer alıyordu (…) Uluslararası hukuka göre Amerika Birleşik Devletleri'nin kendi yurttaşlarına yönelik olası tehditlere karşı kendini savunma yetkisi bulunuyor.

İran'ın temmuzda Britanya bandıralı Stena Impero tankerine el koyması sonrası yaşanan anlaşmazlık boyunca yürütülen Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere eşlik etme uygulaması kasımda sonlandırılmıştı.

 

 

Şu kez farklı olansa, BK gemilerinin artık kendi risklerinin sorumluluğunu alarak bu sularda refakatsiz yol almayı tercih edebilmesi.

BK Dışişleri Bakanlığı, yurttaşlarını Irak Kürdistan Bölgesi'ne yapılacak zorunlu seyahatler dışında Irak'a yolculuk yapmamalarını tavsiye ederken, zorunlu olanlar hariç İran'a gerçekleştirilecek tüm seyahatler konusunda uyarıda bulundu.

Diğer Ortadoğu ülkelerine yönelik uyarıların da seviyesi yükseltildi ve aralarında Afganistan, İsrail, Lübnan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de bulunduğu ülkelerde "ihtiyatlı olunması" çağrısı yapıldı.

BK Dışişleri Bakanı Dominic Raab, gerilimi azaltmak üzere ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla perşembe günü yapacağı görüşme için Washington'a gitmeden önce önümüzdeki günlerde Fransız ve Alman mevkidaşlarıyla bir araya gelmeyi planlıyor.

Downing Sokağı dışındaki göstericilerle bir araya gelen İşçi Partisi'nden John McDonnell, hükümetin "bu saldırgan eylem ve savaşa doğru giden gerginlik artışı" karşısında verdiği tepkiyi kınadı.

Savaşı Durdurun Koalisyonu (Stop the War Coalition) adlı grubun yer aldığı kalabalığa seslenen İşçi Partisi'nin Gölge Maliye Bakanı, "Bizi Irak'taki yıkıcı savaşa götüren bu tür eylemlerdi" dedi.

Karayipler'deki Mustique isimli özel adada kız arkadaşı Carrie Symonds'la birlikte yeni yılı kutlayan Başbakan Boris Johnson, İranlı generalin öldürülmesiyle ilgili henüz bir yorum yapmadı.

Başbakanın pazar günü erken saatlerde BK'ya dönmesi bekleniyordu.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU