Süleymani’nin cenazesi helikopterle Irak’taki 'kutsal türbeler' arasında tavaf ettirildi

ABD operasyonuyla öldürülen İranlı general Sülaymani’nin cenazesi Irak’ta Şiilerin kutsal türbeleri arasında helikopterle tavaf ettirildi

Fotoğraf: AFP

ABD tarafından Bağdat’ta öldürülen İran Devrim Muhafızları’nın dış operasyon birimi Kudüs Gücü’nün komutanı General Süleymani’nin cenazesi helikopterle Kerbela ve Necef şehirlerindeki kutsal türbeler arasında tavaf ettirildi.

İRİB muhabirine açıklama yapan Kasım Süleymani’nin eski danışmanı ve İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi şöyle dedi:

Elhamdülillah güzel bir program icra edildi. Kerbela başta olmak üzere birçok kutsal türbede cenaze namazları kılındı. Büyük kalabalıklar hazır bulundu törenlerde. Şimdi 4 helikopter eşliğinde şehidimizi Necef’e götürüyoruz. Şu an bizi Necef’te bekliyorlar. İmam Ali’nin türbesinde merasim düzenleyeceğiz.


Cenazeler türbeleri dolaştı

Süleymani için Irak’ın çeşitli şehirlerinde törenler düzenlendi.

İlk olarak Bağdat’ın kuzeyinde ve Dicle nehrinin batısında yer alan Kazımeyn’de düzenlenen programda Kasım Süleymani ve Mehdi el Mühendis’in cenazeleri Şiilerin yedinci imamı Mûsâ el-Kâzım ile dokuzuncu imam Muhammed et-Takī’nin türbelerine götürüldü.

Bağdat’taki merasime Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el Hakim, Haşdi Şabi Heyet Başkanı Falih El Feyyad, ve eski başbakanlardan Nuri Maliki de katıldı.

Hz. Hüseyin ve Hz. Ali'nin defnedildiğine inanılan türbelerde de cenaze törenleri düzenlendi.  

 

“Kanının bedeli Amerikan birliklerinin Irak topraklarının terki olacak”

Necef'teki törende konuşan Haşdi Şabi lideri Hadi El Amiri, Süleymani ve Mühendis’in tabutlarını öperek, “Kanınızın fiyatı Amerikan birliklerinin ebedi bir şekilde Irak topraklarının terki olacak. Irak tam bağımsızlığını kazanacak. Sana yemin ederim aziz dostum” İfadelerini kullandı.

Necef’teki törenin ardından hem Süleymani'nin hem de Mehdi el Mühendis'in cenazeleri İran'a gönderildi.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU