​Abbas’tan Hamas’a sert eleştiri

İsrail, uzun vadeli stratejik hedefleri doğrultusunda Filistin yönetimini zayıflatmaya çalışırken Hamas ile yaptığı anlaşmalar kapsamında Gazze’ye yönelik operasyonlarını ise durdurdu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih Hareketi Şura Meclisi’ne başkanlık etti / Fotoğraf: Wafa

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’yi Batı Şeria'dan ayırmayı amaçlayan ve 1967 sınırlarında egemen bir Filistin devleti kurulmasını baltalamak için ilan edilen bir stratejiye göre çalışıyor. Bu strateji, bir yandan Batı Şeria’nın İsrail’e ilhakını sessizce sürdürmek diğer yandan Gazze'deki ablukanın hafifletilmesi karşılığında Hamas ile uzun vadeli ateşkes anlaşmaları yapmayı kapsıyor.

Bu adımla ilgili çok açık işaretler var. İsrail kabinesi pazartesi günü Filistin vergi gelirlerinden 40 milyon dolar kesinti yapma kararı aldı. Ayrıca Hamas ile Mısır üzerinden yapılan görüşmelerde “çözüm için temel maddeleri” görüştü. Kabine bugün Hamas’la ilişkileri tartışmak üzere tekrar toplanacak.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yaptığı açıklamada “Gazze’de ateşkes anlaşmaları yapılırken Filistin hükümetinden vergi gelirleri kesiliyor ve Batı Şeria toprakları İsrail tarafından kemirilmeye devam ediyor” dedi. Filistin liderliğinin bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasına dayanan ulusal bir çözüm için çalıştığını vurguladı.

Gazze projesi

Fetih Hareketi, lideri Abbas’dan daha açık bir şekilde Hamas’a saldırarak “Hareketin, Filistin’den nihai olarak ayrılma amaçlı olarak  Gazze devleti projesine odaklandığını” bildirdi. Hamas’ı zayıf güvence ve anlaşmalar karşılığında “Yüzyılın Anlaşması”nın yürürlüğe girmesi için Trump ve Netanyahu ile çalışmakla suçladı.

Fetih Hareketi söz konusu anlaşmaların İsrail gözetimi altında ve koordineli bir şekilde Akdeniz’de liman ve havaalanına sahip bir Gazze devleti için sürdürüldüğünü iddia etti ettiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hamas, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne alternatif olması için İsrail güvenlik güçlerinin desteği ve himayesiyle kuruldu. Burada amaç, Filistin’i içeriden yıkmak ve Filistin Devleti’ni baltalamaktan başka bir şey değildir”

Gergin açıklama

Hamas’ın bu iddialara cevabı ise gecikmedi. Açıklamayı “gergin” olarak tanımlayan Hamas bunun Abbas’ın seçimden kaçtığını örtbas etmek için yapıldığını belirtti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Fetih liderliğinden ortamı zehirleyen sorumsuz açıklamalardan vazgeçmesini istedi. Fetih, Hamas’ın olumlu yaklaşımına karşı bir dizi yalanla, medya üzerinden saldırmasıyla hata üzerine hata işlediğini vurguladı.

FKÖ İcra Kurulu Üyesi ve Halk Partisi Genel Sekreteri Bessam el-Salihi, İsrail’in Filistinlilerle siyasi hakları olan bir devlet olarak değil, nüfus toplulukları olarak irtibat kurmaya çalıştığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan çevirdiği haberde açıklamalarda bulunan Salihi, İsrail’in eski bir projesi olan “Önce Gazze”yi yeniden canlandırarak Filistin devleti kurulması ihtimaline karşı Batı Şeria’dan ayırma” yolunda ilerlendiğini söyledi.

İsrail’in Filistin hükümeti ile siyasi bir organ değil de Filistinlilerin mahalli işlerini yönetmekten sorumlu bir organizasyon olarak iletişim kurduğunu belirten Salihi “İsrail, Hamas’la yaptığı dolaylı görüşmelerde Gazze’deki insani sorunların çözümüne odaklanmaktadır, siyasi sorunların çözümüne değil” dedi.

Salihi, Filistin hükümetinin anlaşmalar yoluyla bir devlet kurulması yolundaki başarısızlığının ardından Filistin halkını işgalden bağımsızlığa götürecek yeni bir strateji oluşturmasını istedi. Yeni stratejinin İsrail’e karşı halk ayaklanması, yerel ve uluslararası düzeyde İsrail’in boykot edilmesi ve Filistin halkının birliğinin sağlanmasına dayanması gerektiğini vurguladı.

Siyasi analist Muhammed Havaş da konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“İsrail, Filistin hükümetiyle siyasi sorunları çözmek için değil Filistinlilerin mahalli işlerini yürüten bir belediye gibi iletişim kuruyor. İsrail, siyasi ve ekonomik önlemleri ve Batı Şeria'yı ilhakıyla Filistin otoritesini düşürmeden ve aynı zamanda bağımsız bir Filistin devleti kurdurmadan sorunu askıda bırakmaya çalışıyor.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

independentarabia.com/node/82966

DAHA FAZLA HABER OKU