Trump yönetimi "pek çok elektronik sigara aromasını yasaklıyor"

ABD Başkanı, "Ailelerimizi koruyacağız, çocuklarımızı koruyacağız, sanayimizi koruyacağız" dedi

Trump, federal hükümetin reşit olmayanlar arasında elektronik sigara içimiyle mücadele için yeni planını yakında duyurmaya hazırlandığını söyledi (AP)

Donald Trump, ABD yönetiminin bazı aromalı elektronik sigara kartuşlarını yasaklamayı planladığını açıkladı. 

Trump, bu alışkanlıkla ilişkilendirilen bir dizi ölümün akabinde federal hükümetin reşit olmayanların elektronik sigara içimiyle mücadele için hazırladığı yeni ana planı yakında duyuracağını söyledi.

ABD Başkanı, “Ailelerimizi koruyacağız, çocuklarımızı koruyacağız ve sanayimizi koruyacağız" dedi.

Planın neleri kapsayacağı konusunda net olmamakla birlikte Trump kartuş bazlı elektronik sigaralardaki "belirli aromaların bir süreliğine" piyasadan çekileceğini ima etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi salı günü Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) birçok aromalı elektronik sigaranın satışını yasaklayacağını bildirmişti. Söz konusu aromalı elektronik sigaralar arasında Juul ve NJOY gibi markalar tarafından satılanlar da yer alıyor. Tütün veya mentol tadı vermesi için tasarlanmış elektronik sigara kartuşlarının satışınaysa müsaade edilecek.

WSJ ayrıca gençler arasında daha az popüler olan tank bazlı elektronik sigara sistemlerinin kullanıcıların kendi aromalarını yaratmasına izin vereceğini duyurdu. Gazetenin ilgili haberinde kaynak olarak da ismi saklı tutulan "meseleye aşina" kişiler gösterildi.

Eylülde Trump ve üst düzey sağlık yetkilileri, çocuklara ve gençlere yönelik cazibesinden dolayı piyasayı yakında fiilen bütün aromalı elektronik sigaralardan temizleyeceklerini söylemişti. Ama bu girişim, elektronik sigara lobicilerinin olumsuz tepkisinden ve Beyaz Saray danışmanlarının Trump'a yasağın ona elektronik sigara içen yetişkinlerin oyuna mal olabileceğini söylemesinden sonra durmuştu.

Mayıstan itibaren bütün elektronik sigaraların FDA teftişinden geçmesi gerekecek. Sadece ABD halk sağlığı için faydalı olabileceğini kanıtlayanların piyasada kalmasına izin verilecek.

 

 

Trump salı günü yaptığı açıklamada, aromalı elektronik sigara yasağının geçici olabileceğini ima etmişti.

ABD Başkanı, yılbaşı partisi düzenlediği Florida'daki Mar-a-Lago adlı kulüpte basın mensuplarına “Umarım ki her şey yolunda gider de piyasaya çabucak dönerler" demişti.

Trump ardından şöyle eklemişti:

İnsanlar bu yüzden öldü, elektronik sigara içmekten öldüler. Bunun nedenini anladığımızı düşünüyoruz. Ama çok kapsamlı bir inceleme yapıyoruz ve umuyoruz ki çok kısa zamanda her şey piyasaya dönecek."

Ama FDA zaten mayıs ayından itibaren bütün elektronik sigaraların denetimden geçmesi gerekeceğini duyurmuştu. Ayrıca sadece ABD halk sağlığı için faydalı olabileceğini kanıtlayanların piyasada kalmasına izin verilecek.

Trump Florida'da yaptığı açıklamada şunları eklemişti:

Bakın, elektronik sigara içmek bakış açınıza göre iyi olabilir: Elektronik sigaralara bir göz atar, sigara içmeyi bırakırsınız. Eğer sigara içmeyi bırakabilirseniz bu büyük avantaj. Yani elektronik sigaraları piyasaya çok, çok hızlı bir şekilde döndürmeyi düşünüyoruz.

Trump’ın açıklaması, Güney Kaliforniya Üniversite’sinde tatlı ya da meyve aromalı elektronik sigara içen gençlerin elektronik sigarayı bırakmasının daha düşük bir ihtimal olduğunun yakın zamanda keşfedilmesinin ardından geldi.

Associated Press’ten de yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU