Mesajları ifşa ederken dikkat: 'Rezil edeyim derken suçlu çıkmayın'

Avukat Rıdvan Yıldız, tanışma, görüşme gibi teklifler içeren mesajları içeriğinde suç teşkil eden bir durum yoksa ifşa etmenin karşı tarafın şikayeti halinde kişiyi suçlu duruma düşürebileceği uyarısında bulundu

Fotoğraf: Pixabay

Sosyal medya hayatımızın artık bir parçası. Sağladığı iletişim imkanları kadar zaman zaman da farklı sorunlara da neden olabiliyor. Sosyal medyada kimi zaman bilerek veya bilmeden yapılan hatalar insanların başına farklı hukuki sorunlar da açabiliyor.

Av. Rıdvan Yıldız, yeni yayınlanan "Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları – Sosyal Medyada Hukuk" kitabında yargı kararlarına göre sosyal medyanın cinsel taciz, boşanma gibi bir çok konuyla ilgisini işledi.

Yıldız’a sosyal medyada hangi hataların suç sayılabileceğini sorduk.

rıdvankitap.jpg
Avukat Rıdvan Yıldız yeni kitabında sosyal medyada suç olabilecek hataları irdeledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sosyal medyadan cinsel taciz hangi durumlarda söz konusu oluyor?

“Sosyal medyadan ısrarla yapılan evlilik teklifi taciz sayılabilecektir”

Yargıtay bir kararında ilgi duyduğu kişinin istemediğini ve kabul etmediğini belirtmesine rağmen, ısrarla evlenme teklif edilmesi, sosyal medya ortamından ve telefon aracılığı ile sevgi içerikli mesajlar göndermesini cinsel taciz olarak değerlendirmiştir. Sosyal medya üzerinden ısrarla yapılan teklifler cinsel taciz sayılabilecektir. Ancak benim görüşüm bu kararın ölçülü olmadığı yönünde. Günümüz toplumunda sosyal medyanın da ilişkiler ve evlilikler yönünden  araç olacağı düşünülünce bu tip kararlarla iletişim kurmaya korkan bir toplum oluşturmamak da gerekir. Elbette sosyal medyadan insanların rahatsız edilmesi savunulamaz ancak ülkemizde insanların iletişim kuramaz duruma da gelmemesi gerekir. Bu açıdan Yargıtay’ın bu konuda cinsel taciz yerine huzur ve sukunu bozma suçu kapsamında değerlendirilmesi daha doğru olabilirdi.

“Mesajı ifşa etmek suç kapsamına girebilir”

Kimi insanların sosyal medyadan kendilerine atılan buluşma, görüşme teklifi mesajlarını ifşa ettikleri durumlar oluyor. Bu duruma hukuk ne diyor?

Türk Ceza Kanunu’na göre kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bir kişinin attığı mesajı ifşa etmek bu suç kapsamında değerlendirilebilir. Suç oluşturan bir durum yokken bu şekilde mesajları ifşa etmek hukuka uygun değil. Aynı zamanda bu ifşa sebebiyle maddi ve manevi zarar gören in dava açma hakkı da doğacaktır.  Rezil edeyim derken suçlu çıkmayın. Atılan mesaj suç ya da başka bir hukuka aykırılık içeriyorsa yapılması gereken hukuki yollara başvurmaktır, bu mesajları ifşa etmek değil. Reddedilmesine rağmen ısrar söz konusu ise bu durumda da yapılacak olan yine hukuki yollara başvurmaktır.

“İlişki bölümünü boş bırakmak boşanmada delil olmaz”

Sosyal Medya kullanımı boşanma davalarında ne kadar etkili?

Yargıtay zamanının çoğunun sosyal paylaşım sitesi ve internette geçirilmesi, evlilik birliğinin mutluluğunu sağlama konusundaki özen yükümlülüğüne aykırı olarak değerlendirmekte boşanma nedeni olarak saymaktadır. Yine karşı cinsle yapılan duygusal içerikli görüşmelerin boşanma zinaya dayalı boşanma sebebi sayıldığı örnekler de bulunmaktadır. Bunun dışında Yargıtay kararlarına yansıyan sosyal medyada çok fazla arkadaşın olması, Facebook hesabında kızlık soyadını kullanmak, ilişki durumunu boş göstermek gibi durumları ise kusur olarak görmemektedir. Ancak bunun her durumda aynı kabul göreceğini söyleyemeyiz. Sosyal medya paylaşımlarında hoş karşılanmayacak diğer eşi doğrudan olmasa da dolaylı olarak rencide edici paylaşımlar yapılması, suç teşkil edecek yayınlar yapılması gibi durumlarda da bundan zarar gören eşin boşanma davası açabileceğini düşünmek gerekmektedir. Eşler sosyal medya kullanırken paylaştıkları fotoğraflar, yayınlar, yan yana geldiği kişiler evlilik birliğine zarar vermemelidir.

boşanma.jpg
Boşanmaların ardından birlikte çekilen fotoğraflar silinmek zorunda kalınabilir / Fotoğraf: Twitter

 

Boşanmalarda ortak fotoğraflar diğer kişi istemez ise silinmek zorunda

Boşanan eşler ya da ayrılan çiftlerin birlikte çekildiği ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar silinmeli mi?

Fotoğraflar kişisel veri olarak nitelendirilmektedir. Kişilerin birlikte olan fotoğrafları karşılıklı rıza söz konusu olduğunda hukuku uygun bir durum söz konusudur. Ancak arkadaşlık, evlilik ve ilişki sonlandıktan ve diğer tarafın fotoğrafların kaldırılması talebi söz konusu olduğunda hukuku uygunluk ortadan kalkmaktadır. Bu durumda fotoğrafların sosyal medyadan kaldırılması gerekir. Aksi durumda diğer tarafın şikayeti üzerine “kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü söz konusu olacaktır. Ayrıca zaman zaman gördüğümüz ünlü kişiler adına sahte sosyal medya açılması durumunda ve sosyal medya hesabından kullanılan fotoğraflar yönünden de aynı durum geçerli olacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU