Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan 2019 bilançosu: En az 474 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Adalet Bakanlığı, 2009'dan bu yana kadın cinayetleriyle ilgili veri açıklamıyor. Bakanlık, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki sorulara dahi cevap vermediği için, konuyla ilgili çalışma yapan STK'lar kendi çabalarıyla raporlar hazırlıyor

Fotoğraf: AA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2019 yılının kadın cinayeti bilançosunu yayımladı. Platformun verilerine göre, 2019 yılında 474 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Ekonomik bahane, boşanmak istemesi, barışmayı reddetmesi...

Platformdan yapılan açıklamada, 2019 yılında işlenen kadın cinayetlerinin 115’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 218 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 27 kadının ekonomik bahaneyle, 114’ü boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi gerekçelerle öldürüldüğü belirtildi. 

İntihar süsü verilmiş cinayetler...

Kadınların evde, yol kenarında, denizde, dere kenarında şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu belirtilen açıklamada, yangın veya intihar süsü verilmiş kadın cinayetleriyle de karşılaşıldığı kaydedildi. Ayrıca, koruma altında ve boşanma davası çıkışında öldürülen kadınların olduğuna dikkat çekildi.

Platformun açıklamasında, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde uygulanması için kadınların gösterdiği çabanın yetkili kurumlar tarafından gösterilmediği de vurgulandı.

Açıklamada, "Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" denildi.

Bakanlık 2009'dan sonra veri açıklamadı

Adalet Bakanlığı'nın 2009'a kadar açıkladığı verilere göre kadın cinayetleri 2002-2009 arasındaki 7 yıllık sürede yüzde bin 400 arttı.

Bakanlığın verilerinde 2002 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2009 yılında bu rakam bin 11'i buldu.

Bakanlık, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki sorulara dahi cevap vermediği için eleştirilirken, konuyla ilgili çalışma yapan sivil toplum kuruluşları kendi çabalarıyla cinayetlere ilişkin raporlar hazırlıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU