Kasım Süleymani'nin Golan ziyareti İran-İsrail tansiyonunu yükseltti

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin, Suriye ile İsrail arasındaki kritik öneme sahip Golan Tepeleri'ni ziyaret etmesi İsrail yönetiminin en üst kademelerinden sert tepkilere neden oldu

Kuveyt'te yayın yapan El Ceride gazetesinin haberine göre Kasım Süleymani'nin Suriye'nin güneyini ziyareti mevcut İsrail-İran çatışmasının tetikleyicisi oldu.

Haberde, Süleymani'nin Golan Tepeleri'ndeki ateşkes hattından 40 km'den daha kısa bir mesafeye gittiği ve böylelikle İran'ın Suriye'deki varlığıyla ilgili Amerika-Rusya-İsrail arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği vurgulandı.

Gazete, Kasım Süleymani'nin Suriye'nin güneyindeki ziyaretinin iki saat sürdüğünü, İsrail istihbarat yetkilileri tarafından gizli ziyaretin takip edildiğini, ziyaretin pazar günkü İsrail saldırısından iki gün önce gerçekleştiğini aktardı.

İran resmi haber ajansı Tasnim’e göre, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi pazartesi gecesi toplanarak Kasım Süleymani'nin raporunu görüştü.

“Rusya İsrail’in Suriye saldırısından önce İran’ı bilgilendirdi”

İsrail'in hafta başında Suriye'deki İran mevzilerine yönelik saldırıdan 30 dakika önce Tahran yönetiminin Rusya tarafından bilgilendirildiği ve İran güçlerinin zayiatı en aza düşürmek için bulundukları bölgeleri hızlıca boşalttığı ve zararı en aza indirmeyi başardığını aktardı.

Kaynakların aktardığına göre Süleymani'nin raporunda, İsrail'in saldırılarını durdurmak için her saldırıya üç füzeyle karşılık verilmesi ve Lübnan hava sahasını kullananlar dahil İsrail savaş uçaklarının engellenmesi öneriliyor.

Habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran'ı tehdit eden son açıklaması sonrası İran'ın İsrail saldırılarını engellemek için Şam yönetimine baskı yaptığını aktarıyor.

Kasım Süleymani İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi'ne sunduğu raporda, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının 9 Nisan'da yapılacak seçimlerde Netanyahu'nun gücünü azaltacağını, aksi halde İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını sürdüreceğini vurguladı.

Netanyahu: İran'a karşı politikamız değişmeyecek

Netanyahu, Süleymani'nin ziyareti üzerine Twitter sayfasından şu paylaşımı yaptı: "Seçimlere müdahale etmek yerine, Süleymani Suriye'de kurmaya çalıştığı İran üslerinin durumunu kontrol etmek için iyi iş çıkardı. Politikamız açık ve değişmeyeceğiz: İran’ın Suriye’ye İsrail’e karşı askeri olarak kök salmasını önlemeye kararlıyız"

Netanyahu pazartesi günü yaptığı açıklamada da İran'ın İsrail'i yok etmeyi hedeflediğine dikkati çekerek, "Bizi yok etmekle tehdit edenler, tüm sorumluluğu alırlar. Bize eziyet etmeye çalışana eziyet ederiz" ifadelerini kullanmıştı. 

İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerine karşı susmayacaklarını vurgulayan Netanyahu, "Biz bu saldırganlığa ve kendisini askeri olarak Suriye'de konuşlandırmaya çalışan İran'a karşı susmayacağız. İran Hava Kuvvetleri Komutanı Aziz Nasırzade de ülkesinin İsrail'i yok etme niyetini açıkça dile getirmişti" şeklinde konuşmuştu.


 

DAHA FAZLA HABER OKU